Jabłka - zjedz dwa jabłka dziennie, rano dla urody, a wieczorem dla zdrowia.
Spośród wszystkich witamin obecnych w jabłkach, najważniejsza jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy. Mimo kwaskowatego smaku jabłka odkwaszają organizm, ponieważ zawierają bardzo dużo zasadowych soli mineralnych. Ponadto są bogatym źródłem potasu. Jabłka jedzone na surowo wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie i poprawiają pracę wątroby. Mają ponadto działanie moczopędne, więc mogą zmniejszać obrzęki nóg.
Składniki:
(forma o średnicy 20 cm )
- 170 g mąki pszennej
- 55 g cukru pudru
- 110 g masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 5 dużych jabłek
- pół łyżeczki cynamonu, zmielonego
- szczypta goździków, zmielonych
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- dodatkowo - 1 łyżka bułki tartej
- 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
- Mąkę, cukier puder, masło, jajko zmiksować w misie miksera lub malakserem, można również zagnieść ręcznie. Jeśli ciasto jest mocno kruche warto dodać łyżkę zimnej wody. Ciasto owinąć w folię spożywczą, lekko spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę, lub 30 min w zamrażalniku.
- Jabłka obrać i pokroić w większe kawałki. Na patelnię wrzucić kawałki jabłek, cynamon, goździki, cukier i sok z cytryny. Pogotować chwilę, mieszając, na średniej mocy palnika, aż jabłka będą lekko miękkie, ale się nie rozpadną. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić.
- Formę wysmarować masłem i oprószyć bułka tartą.
- Ciasto kruche wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części.
- Jedną część rozwałkować, wyłożyć na dno i boki formy. Ciasto oprószyć bułką tartą, wyłożyć jabłka, wyrównać.
- Rozwałkować drugą część, pociąć na paseczki i ułożyć na wierzchu tarty w szachownice wyłożyć na wierzch jabłek, połączyć z ciastem na bokach formy. Wierzch ciasta posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.
- Piec w temperaturze 180ºC przez 30 - 45 minut, do złotego koloru. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem oprószyć drobnym cukrem.
Korzystałam z tego przepisu
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz