Składniki:
- 3 i 1/4 szklanki mąki
- 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 1 szklanka ciepłego mleka (nie gorącego, by nie sparzyć drożdży)
- pół łyżeczki soli
- 4 łyżki roztopionego masła
- 60 g drobnego cukru
- 1 duże jajko
- 1 rozczepane jajko
- 2 łyzki mlekaKruszonka:
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki cukru lub 1 łyżka cukru waniliowego i 1 łyżka cukru zwykłego
- 2 łyżki masła
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Wsypać do miski, zrobić dołek. Do dołka wbić jajko roztrzepane z mlekiem i masłem, dodać soli i cukru.
- Wyrabiać ciasto przez kilka minut, by było gładkie (będzie się kleić). Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
- Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 4 równe części. Części zrolować w wałeczki i uformować chałkę.
- Chałkę przykryć ponownie i pozostawić do napuszenia w cieple na około 40 - 60 minut.
- Przed pieczeniem posmarować 2 łyżkami mleka roztrzepanymi z jajkiem.
- Kruszonka: wszystkie składniki wyrobic w palcach, ale nie sklejać ciasta.
- Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 175ºC. Można przykryć od góry folią aluminiową, jeśli zbyt szybko nabiera koloru. Studzić na kratce.
Korzystałam z tego przepisu.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz