Wątróbka drobiowa- Jest wskazana dla osób trenujących.
To doskonałe źódło żelara, gdyż w 100 g wątróbki znajdziemy aż 10 mg. Oprócz żelaza zawiera również cynku i miedzi, Jest także znakomitym źródłem witamin A, D, B2, B12 oraz kwasu foliowego. Osobom cierpiącym na niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza, szczególnie zalecana jest wątroba wieprzowa, natomiast osobom z niedokrwistością wynikającą z niedoboru kwasu foliowego – wątróbka z kurczak.
Składniki:
- 1 kurczak lub kura (ok 1,5-2kg)
- 0,8kg boczku
- 0,5kg wątróbki drobiowej lub wieprzowej
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- plaster selera
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- 2 duże cebule
- 3 jajka
- 1/2 szkl kaszy manny
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- olej do podsmażenia
Sposób wykonania:
- Wątróbkę pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na oleju, na patelni dodać 2 duże cebule pokroić na ćwiartki, podsmażyć , razem z wątróbką .
- Ugotować mięso i warzywa do miękkości.
- Ugotowane mięso, warzywa, podsmażoną wątróbkę, podsmażoną cebulę przekręcić przez maszynkę (najlepiej na sitku do mielenia maku).
*Polecam również zrobić trochę inaczej na pczątku zmielić surowe mięso, a następnie je ugotować razem z warzymy. Tyle tylko, że należy warzywa wrzucić wcześniej gdyż będą się dłużej gotowac niz mięso. Dotyczy tylko mięsa, wątróbe zrób normalnie, jak wyżej opisałam. - Do powstałej masy dodać 3 całe jajka, 1/2szkl kaszy manny, gałkę muszkatołową, sól, pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszać do połączenia składników (najlepiej ręcznie).
- Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać wywaru z gotowanego mięsa i ponownie wymieszać.
- Masę mięsną wyłożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec ok 60-80 min w temperaturze 170 stopni C.
Korzystałam z tego przepisu
SMACZNEGO!!
Komentarze
Prześlij komentarz