Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówki z budyniem

Bardzo smaczne i proste drożdżówki, nie są suche i nie są za słodkie, po prostu idealne. To były moje pierwsze w życiu własnoręcznie wykonane drożdżówki i naprawde wyszły super. 


Składniki:
( 12 sztuk)
  • 3,5 szklanki mąki
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 5 łyżek cukru
  • 7 g drożdży suszonych
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 
  • na lukier: 1 szklanka cukru pudru + kilka łyżeczek wody 
  • 1,5 szklanki mleka
  • cukier waniliowy
Sposób wykonania:
  1. Mąkę przesiać, dodać drożdże, mleko, jajko, żółtka i cukier oraz olejek waniliowy. Wyrobić gładkie ciasto, ewentualnie delikatnie podsypując mąką. 
  2. Na koniec wgnieść w ciasto rozpuszczone masło, wyrabiać jeszcze kilka minut. 
  3. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ok 1h. 
  4. Budyń przygotować wg wskazówek na opakowaniu, ale używając tylko 1,5 szklanki mleka. I nie za wcześnie, żeby był jeszcze ciepły gdy będziemy go nakładać na nasze ciasto.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. 
  6. Z każdej części formować prostokąt, naciąć nożem(z tego przepisu kożystałam i tutaj jest pokazane jak zawijać drożdżówki), wyłożyć budyń, przełożyć boki na krzyż, wkładając w rozcięcia. 
  7. Uformowane bułeczki wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w sporych odstępach. 
  8. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać lekko cukrem waniliowym, 
  9. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 175ºC przez ok.20 minut. Bułeczki muszą być rumiane. Lekko przestudzone i polukrować.

SMACZNEGO!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Sernik Twix

Musze przyznać, że jest on bardzo słodkim a zarazem wyjątkowo prostym sernikiem. Sama masa serowa nie jest zbytnio słodka, ale maska krówkowa i mleczna czekolada zdecydowanie nadrabiają. Sernik jadłam i robiłam jeszcze z moim mentorem kulinarnym i stąd też mam przepis.  Jeśli chcecie sięgnąć do oryginału znajdziecie go  tutaj.  Ja trochę powiększyłam porcję, gdyż bałam się, że nie starczy i nie pomyliłam się, sernik znikł w jedne dzień.  Składniki: (tortownica o średnicy 23cm) Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 800 g twarogu 300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 duże jajka 1 białko  1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo: 400 g masy krówkowej 200 g czekolady mlecznej łyżka oliwy  Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko,...