Bardzo smaczne i proste drożdżówki, nie są suche i nie są za słodkie, po prostu idealne. To były moje pierwsze w życiu własnoręcznie wykonane drożdżówki i naprawde wyszły super.
Składniki:
( 12 sztuk)
- 3,5 szklanki mąki
- 80 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 5 łyżek cukru
- 7 g drożdży suszonych
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- na lukier: 1 szklanka cukru pudru + kilka łyżeczek wody
- 1,5 szklanki mleka
- cukier waniliowy
- Mąkę przesiać, dodać drożdże, mleko, jajko, żółtka i cukier oraz olejek waniliowy. Wyrobić gładkie ciasto, ewentualnie delikatnie podsypując mąką.
- Na koniec wgnieść w ciasto rozpuszczone masło, wyrabiać jeszcze kilka minut.
- Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ok 1h.
- Budyń przygotować wg wskazówek na opakowaniu, ale używając tylko 1,5 szklanki mleka. I nie za wcześnie, żeby był jeszcze ciepły gdy będziemy go nakładać na nasze ciasto.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części.
- Z każdej części formować prostokąt, naciąć nożem(z tego przepisu kożystałam i tutaj jest pokazane jak zawijać drożdżówki), wyłożyć budyń, przełożyć boki na krzyż, wkładając w rozcięcia.
- Uformowane bułeczki wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w sporych odstępach.
- Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać lekko cukrem waniliowym,
- Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 175ºC przez ok.20 minut. Bułeczki muszą być rumiane. Lekko przestudzone i polukrować.
SMACZNEGO!!
Komentarze
Prześlij komentarz