Tapsy- czyli małe przekonski w Hiszpanii.
Zazwyczaj podawane z dipami. Nigdzie nie znalazłam orginalnej nazwy tej potrawy może sa to poprostu krokiety, troche inne niż u nas w Polsce, ale również bardzo pyszne.Ja przygotowałam to w postacie dania obiadowego z pieczonymi ziemniakami, ale również można to zrobić w mniejszej postaci jako przystawka z dipem.
Składniki:
(16 sztuk)
(16 sztuk)
- 3 piersi z kurczaka
- 100 g tartego sera żółtego
- 7 łyżek masła
- 8 łyżek mąki
- szklanka mleka
- duża cebula
- olej do smażenia
- jajko i bułka tarta do panierowania
- łyżeczka orygano
- łyżeczka bazyli
- sól pieprz
Sposób przygotowania:
- Na głębokiej patelni stop masło, oprósz mąką i zasmaż na złoty kolor.
- Wlej mleko, wymieszaj, ciągle gotując, aż sos zgęstnieje.
- Wsyp ser żółty i dokładnie wymieszaj, aż sos zgęstnieje i zrobi się gładki, mozna dodać jeszcze pół szklanki mleka jeśli sos nie bedzie gładki.
- Przelewamy do miski i jak przestygnie wkładamy do lodówki na ok 1h ( można ale nie trzeba)
- Cebule kroimy bardzo drobno
- Kurczaka kroimy również bardzo drobno, przyprawiamy, wrzucamy na rozgrzana patelnie i smażymy, a po chwili dodajemy cebule.
- Po koniec zmarzenia dodajemy orygano i bazylię.
- Przesypujemy mieso ( bez tłuszczu) do naszej miski mieszamy i przyprawiamy sola i pieprzem
- Formujemy małe krokiety, które nastepnie obtaczamy w w jajku i bułce tartej. Smażymy
- Podajemy najlepiej na ciepło.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz