Mango- najsmacznijeszy i nazdrowszy owoc na świecie.
Jest bogatym źródłam wit. B i C, które sa odpowiedzialne za układ odpornościowy i nerwowy. Enzymy zawarte w dojrzałym mango wspomagają trwanienie białek,jest równiez źródłem błonnika pokarmowego, który obniża poziom cholesterolu we krwi.
Składniki:
( ok. 4 razy 250 ml)
( ok. 4 razy 250 ml)
- 2 dojrzałe owoce mango
- szklanka jogurtu naturalnego
- 2/3 szklanki mleka
- 2 łyzki miodu ( jeśli owoc jest mało słodki polecam dodać jeszcze jedną łyżkę miodu)
- opcjonalnie szczypte kardamonu i soli.
- Mango myjemy, obieramy i kroimy w kawałki, które dadzą się zblendować. Przy pestce miąższ bywa włóknisty, takiego nie dodajemy, ponieważ będzie wyczuwalny w koktajlu.
- Wszystkie składniki wkładamy do wysokiego naczynia i blendujemy.
- Rozlewamy do szklaneczek lub pucharków, można schłodzić w lodówce, ale najlepszy jest zaraz po przyrządzeniu.
Korzystałam z tego przepisu.
SMACZNEGO!!
Komentarze
Prześlij komentarz