Mazurek- Sam pomysł na to ciasto pochodzi najprawdopodobniej ze wschodu, skąd dotarł do Polski razem z Turkami. Niektórzy uważają, że ciasto pochodzi jednak z Mazowsza, jako że jego nazwa pochodzi od słowa Mazur ‘ - czyli dawniej mieszkaniec Mazowsza.
Składniki:
( blacha 25x25)
- 300 g mąki
- 200 g schłodzonego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 szkl. tłustego mleka lub słodkiej śmietanki 30 %
- 10 łyżek cukru
- 60 g masła
- esencja waniliowa
- marmolada lub dżemu
- migdały do dekoracji
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiać przez sitko, posiekać z zimnym masłem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto.
- Schłodzić w lodówce przez ok. 45 minut. Ciasto podzielić na pół. Każdą połowę rozwałkować.
- Piec ok. 30 minut w 190 stopniach- aż ciasto będzie lekko rumiane i złote.
- Ostudzone placki przełożyć marmoladą. Górny placek również cieńko posmarować.
- Masa kajmakowa: Mleko lub śmietanę wymieszać z cukrem i wanilią. Gotować stale mieszając, uważając by całość się nie przypaliła. Gdy masa zgęstnieje a spuszczona z łyżki kropla szybko zastyga garnek zdając z ognia.
- Do przestudzonej masy dodać rozpuszczony tłuszcz i chwilę ucierać. Kajmak bardzo szybko wylać na mazurek. Gdy jest jeszcze ciepły udekorować.
Korzystałam z tego przepisu
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz