Za każdym razem staram się znaleźć coś zdrowego w moich przepisach. Tym razem będą to orzechy. Do przepisu uzyłam orzechów włoskich, które niestety są bardzo kaloryczne, tylko że zamiast pustych kalori przyjmujemy pełnowoartościowe składniki takie jak białko oraz kawasy omeg-3. Mówi sie nawet, że orzechy moga zastąpic ryby w diecie.
Składniki:
- 300g mąki
- 100g cukru
- 125g masła
- 1 całe jajko
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka mleka
- szczypta soli
- aromat waniliowy
Polewa: - 200g łuskanych orzechów włoskich posiekanych dość grubo (jak połówki grochu)
- 100g cukru
- 120g masła
- 2 łyżki miodu
- pół łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania:
- Rozpuścić i wymieszać razem miód, sodę, mleko, sól i aromat waniliowy. Połączyć z mąką, cukrem, masłem i jajkiem - zagnieść i włożyć do lodówki na około godzinę.
- Składniki polewy (bez orzechów i cynamonu) rozpuścić na patelni, mieszać aż cukier zupełnie się rozpłynie, dodać orzechy i jeszcze przez chwilę smażyć (3-5 minut) cały czas mieszając. Dodać cynamon.
- Ciasto rozwałkować, ułożyć w formie, pokryć przysmażonymi orzechami, wyrównać i piec 10 minut w piekarniku w temperaturze 225 stopni.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz