Przejdź do głównej zawartości

Nachos z dipem z awokado

Maka kukurydziana- zboże bez glutenu
Mąka kukurydziana (drobna lub gruboziarnista) ma charakterystyczny żółty kolor. 
Zawiera sporo błonnika,białko, witaminy z grupy B, a także D, E, K oraz prowitaminę A, niewiele witaminy C. Potrawy i produkty z mąki kukurydzianej pomagają ograniczyć ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne jakimi są cukrzyca, otyłość, nowotwory, choroby serca.Mąka kukurydziana jest lekkostrawna i energetyczna. Idealnie nadaje się do przyrządzania posiłków śniadaniowych w postaci naleśników, omletów.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanką gotującej się wody
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • 2łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
Sposób wykonania:

  1. W misce mieszamy ze sobą mąki, pieprz, sól oraz papryki. Dodajemy olej i całość zalewamy wrząca wodą, mieszamy łyżką a następnie po odczekaniu minuty do dwóch wyrabiamy ręką elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodając więcej mąki.
  2. Gotowe ciasto wkłądamy na 15 min do zarażalnika. 
  3. Gotowe dzielimy na mniejsze kawałki które rozwałkowujemy na cienkie plaski. Wykrawamy prostokąty o szerokości około 4-5 centymetrów, a następnie wycinamy z nich trójkąty. 
  4. Pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy i podajemy z ulubionymi dodatkami. Należy co 2-3 min przepieszać nachosy, i sprawdzac czy sie nie przypalają. 

Składniki na dip:

  • Awakoda (dojrzałe)
  • pół limonki
  • sól, pieprz
  • łyżeczke czosnku, lub jeden ząbek czosnku;
Sposón wykonania:
  1. Awokado i limonkę umyłam, osuszyłam. 

  2. Awokado przekroiłam na pół i usunęłam pestkę. Łyżką wyjęłam miąższ, umieściłam go w miseczce, rozgniotłam widelcem i natychmiast polałam sokiem z limonki.

  3. Ząbek czosnku obrałam, przecisnęłam przez praskę i dodałam do miąższu. 

  4. Dokładnie wymieszałam i doprawiłam do smaku solą i jeszcze sokiem z limonki. Podałam z nachosami.

SMACZNEGO !!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Sernik Twix

Musze przyznać, że jest on bardzo słodkim a zarazem wyjątkowo prostym sernikiem. Sama masa serowa nie jest zbytnio słodka, ale maska krówkowa i mleczna czekolada zdecydowanie nadrabiają. Sernik jadłam i robiłam jeszcze z moim mentorem kulinarnym i stąd też mam przepis.  Jeśli chcecie sięgnąć do oryginału znajdziecie go  tutaj.  Ja trochę powiększyłam porcję, gdyż bałam się, że nie starczy i nie pomyliłam się, sernik znikł w jedne dzień.  Składniki: (tortownica o średnicy 23cm) Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 800 g twarogu 300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 duże jajka 1 białko  1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo: 400 g masy krówkowej 200 g czekolady mlecznej łyżka oliwy  Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko,...