Maka kukurydziana- zboże bez glutenu
Mąka kukurydziana (drobna lub gruboziarnista) ma charakterystyczny żółty kolor.
Zawiera sporo błonnika,białko, witaminy z grupy B, a także D, E, K oraz prowitaminę A, niewiele witaminy C. Potrawy i produkty z mąki kukurydzianej pomagają ograniczyć ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne jakimi są cukrzyca, otyłość, nowotwory, choroby serca.Mąka kukurydziana jest lekkostrawna i energetyczna. Idealnie nadaje się do przyrządzania posiłków śniadaniowych w postaci naleśników, omletów.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanką gotującej się wody
- 6 łyżek oleju roślinnego
- 2łyżeczki soli
- 4 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki papryki wędzonej (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
Sposób wykonania:
- W misce mieszamy ze sobą mąki, pieprz, sól oraz papryki. Dodajemy olej i całość zalewamy wrząca wodą, mieszamy łyżką a następnie po odczekaniu minuty do dwóch wyrabiamy ręką elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodając więcej mąki.
- Gotowe ciasto wkłądamy na 15 min do zarażalnika.
- Gotowe dzielimy na mniejsze kawałki które rozwałkowujemy na cienkie plaski. Wykrawamy prostokąty o szerokości około 4-5 centymetrów, a następnie wycinamy z nich trójkąty.
- Pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy i podajemy z ulubionymi dodatkami. Należy co 2-3 min przepieszać nachosy, i sprawdzac czy sie nie przypalają.
Składniki na dip:
- Awakoda (dojrzałe)
- pół limonki
- sól, pieprz
- łyżeczke czosnku, lub jeden ząbek czosnku;
Sposón wykonania:
Awokado i limonkę umyłam, osuszyłam.
Awokado przekroiłam na pół i usunęłam pestkę. Łyżką wyjęłam miąższ, umieściłam go w miseczce, rozgniotłam widelcem i natychmiast polałam sokiem z limonki.
Ząbek czosnku obrałam, przecisnęłam przez praskę i dodałam do miąższu.
Dokładnie wymieszałam i doprawiłam do smaku solą i jeszcze sokiem z limonki. Podałam z nachosami.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz