Ziemniaki- nieskokaloryczny dodatego do potraw.
Ziemniaki zawieraja dużą dawkę witaminy C,co pewnie dla wielu z Was jest zaskoczeniem. Zawieraja również beta-karoten fosfor i powszechnie znany potas. Gotowane ziemniaki, dzięki posiadanym wartościom odżywczym, a jednocześnie łatwo przyswajalnej skrobi, są zalecane osobom wracającym do zdrowia lub cierpiącym na choroby układu pokarmowego, a nawet niemowlętom, które matki odstawiły od piersi.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyzki oliwy z oliwek
- łyzka orygano
- łyżka bazyli
- łyżka tymianku
- sól, pieprz
- Ziemniaki obieramy, płóczemy i kroimy na ćwiartki,
- Wrzucamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy dokłądnie tak, żeby wszystkie ziemniai były pokrytę przyprawami.
- Piekarnik nastawiamy na 200 stopni
- Blache wykładamy papierem i wysypujemy na nia ziemniaki.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 min od czasu do czasu mieszamy, żeby ziemniaki się równo spiekły.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz