Seler naciowy- dostarcza witaminy, przyspiesza metabolizm
Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Korzeń selera dodaje smaku zupie i może zastąpić sól. Oczyszcza organizm z toksyn zawartych m.in. w pożywieniu. Pobudza przemianę materii, usuwając jednocześnie szkodliwe produkty uboczne tego procesu.
Składniki:
- 1 cebula,
- 2-3 łodygi selera naciowego,
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego lub świeżego,
- 2 szkl. ryżu do rosotto,
- 500ml bulionu warzywnego,
- 3 łyżki masła,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa (opcjonalnie),
Sposób wykonania:
- 2 łyżki masła roztopić w dużym rondlu i podsmażać przez 5 min. z pokrojoną cebulę i selerem,
- Dodać szpinak, jeśli to był świeży szpinak należy go wcześniej obrac i umyć, mrożony należy wrzucić do garnka i dusić aż będzie miekki
- Wsypać ryż, po minucie zacząć dolewać porcjami gorący bulion do momentu, gdy ryż będzie ugotowany.
- Przyprawić solą, ale z solą delikatnie żeby nie przesolić gdyż seler i bulion dodajaje potrawie słony smak,
- Na koniec można, ewentualnie dodać gałką muszkatołową.
- Dodać resztę masła.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz