Składniki:
- 1/2 szklanki aktywnego zakwasu
- łyżeczka suszonych drożdży
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- 3/4 do 1 szklanki ciepłej wody
- 1/4 szklanki mąki żytniej
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Na początku dodajemy tylko 3/4 szklanki wody, a jeśli będzie taka potrzeba, to dodajemy więcej.
- Ciasto powinno być miękkie i jednolite, ale nie rzadkie.
- Wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na 90 minut do wyrośnięcia.
- Następnie formujemy okrągły lub owalny bochenek i umieszczamy w oprószonym mąką koszyku do wyrastania, jesli ktoś nie ma koszyka wkałdamy do zwykłej formy równiez opruszonej maką.
- Przykrywamy i odstawiamy na godzinę.
- Bochenek dleikatnie spryskujemy wodą. Nacianamy ostrym nożem. Pieczemy pierwsze 15 minut w 230 stopni, a kolejne 25 minut w 200 stopniach. Pieczemy bez formy.
- Korzystałam z tego przpeisu
SMACZNEGO!!
Komentarze
Prześlij komentarz