Tuńczyk- ryba zamieszkująca tropikalne akweny Atlantyku, zawiera duże ilości witaminy D i A, co korzystnie wpływa na stan kości i narządu wzroku. Mięso tuńczyka jest wyjątkowo smaczne i bogate w tran –źródło kwasu omega -3. Spożywaj rybę jak najczęściej, spowolnisz proces zanikania komórek mózgowych oraz obniżysz poziom cholesterolu we krwi.
Składniki:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 5 ugotowanych jaj
- 1 puszka groszku
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 200 g żółtego sera
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Majonez, jogurt i musztardę mieszamy razem, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
- Białka oddzielamy od żółtek. Groszek odcedzamy na sitku. Szczypiorek drobno tniemy. Tuńczyka odsączamy z nadmiaru zalewy.
- Bierzemy miskę w której będziemy układać warstwy sałatki. Najpierw na samo dno tarkujemy białka na grubych oczkach. Na to układamy groszek, następnie tuńczyka, którego rozdrabniamy w rękach.
- Następnie na to zcieramy na drobnych oczkach tarki żółty ser. Na ser sos majonezowo-jogurtowy a na sam wierzch również na drobnych oczkach tarki tarkujemy żółtka.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz