Pestki słonecznika- Małe, niepozorne nasiona są bogate w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Słonecznik jest także źródłem witamin. Przede wszystkim witaminy E, witamin z grupy B oraz A i D. Chrupiąc słonecznik dostarczamy więc organizmowi cennych antyoksydantów, wspomagamy nasz wzrok, wzmacniamy kości i dbamy o cerę.
Składniki:
(dwie porcje)
- 1/2 opakowania mieszanki sałat z roszponką
- 1/2 puszki tuńczyka
- 1/2 dojrzałego dużego awokado
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 2 jajka
- winegret: 2 łyżki oliwy extra vergine, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki syropu klonowego (lub z agawy lub miodu),
- sól i pieprz.
- Sałate wyłożyć do miski. Dodać tuńczyka, obrane i pokrojone awokado oraz zrumienione na suchej patelni pestki słonecznika.
- Skropić składnikami winegretu i doprawić solą oraz pieprzem, nie mieszać.
- Jajko ugotować na twardo i pokroic w plasterki ułozyć na wierzchu sałatki.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz