Chleb na zakwasie, z wyjątkowo chrupiącą skórką.Nie należy on niestety do tego rodzajów chlebów, które robi się szybko. Najlepiej poświęcić na niego cały dzień i robić go stopniowo. Jest bardzo pyszny i wart tego poświęcenia. Potrzebujesz do niego oczywiście domowego zakwasu, przepis znajdziesz tutaj.
Składniki:
- 400 g zakwasu żytniego razowego
- 150 ml wody (zależy od gęstości zakwasu)
- 100 g maki żytniej razowej
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru drobnego
- jeśli zakwas jest młody można dodać 1 łyżeczkę suchych drożdży (nie dodawałam)
Sposób wykonania:
- Wszystkie skladniki mieszamy, ciasto jest lepkie i luzne.
- Zostawiam do wyrosniecia na godzine.
- Znow mieszamy krotko, przekladam do foremki chlebowej wysmarowanej oliwa( opcjonalnie można wysypać do formy otręby lub platki zytnie) smaruje wierzch ciasta chlebowego oliwa, zakrywam naoliwiona folia i zostawiam do ponownego wyrosniecia (ma rosnac powoli, kilka godzin). Pilnuje zeby nie przeroslo!
- Przed pieczeniem można posypać makiem, otrebami, nasionami kolendry, platkami zytnimi.
- Foremke z chlebem wsuwam do zimnego piekarnika, nastawiam temperature na 200C i pieke godzine. Gdy piekarnik dobrze sie nagrzeje (osiagnie temperature 200C), chleb i scianki pieca spryskuje woda.
- Mozna rowniez po godzinie dopiekac bez formy.
Korzystałam z tego przepisu
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz