Zakwas- Może przygotowanie go zajmuje dużo czasu, ale naprawdę warto spróbować go zrobić. Smak chleba własnej roboty jest naprawde niesamowity.
- maka żytnia razowa
- letnia przegotowana woda
- Dzień pierwszy :Do wysokiego, wyparzonego naczynia wsypujemy pół szklanki mąki i pół szklanki wody. Mieszamy, do połącznia składników. Przykrywamy słoik np. folią i odstawiamy w ciemnym, ciepłym miejscu (27-30 stopni.
- Dzień drugi:Dodajemy kolejna porcję; pół szklanki mąki i wodę. Mieszamy (mieszamy również za każdym razem, gdy zakwas zbliża się do krawędzi słoika)
- Dzień trzeciOd tego momentu możemy dodawać od łyżki do maksymalnie pół szklanki mąki i wody. Ja potrzebuję dużo zakwasu, zatem kolejny raz dodaję pół szklanki.
- Dzień czwarty:Znów "dokarmiamy". Po 3 godzinach leżakowania jest aktywny, możemy użyć go do pieczenia. Resztę nakrywamy folią spożywczą (robię w niej również kilka dziurek widelcem) i umieszczamy w lodówce.
- gdy chcemy upiec chleb wyjmujemy zakwas z lodówki i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 2-3 godzinach dokarmiamy i po 3 godzinach leżakowania możemy piec.
- gdy nie używamy zakwasu, dokarmiamy go co najmniej raz w tygodniu (jak wyżej: ogrzanie-dokarmianie-leżakowanie-lodówka)
- dokarmiamy również wtedy, gdy chcemy zwiększyć ilość posiadanego zakwasu.
Korzystałam z tego przepisu.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz