Chili- Swój ostry smak papryki zawdzięczają substancji zwanej kapsaicyną, która wykazuje wiele właściwości leczniczych m.in. przeciwbólowe, przeciwzapalne, antyrakowe, korzystnie wpływa na układ krążenia oraz trawienny. Dodając odrobine tej przyprawy przyspieszamy sobie metabolizm.
Składniki:
(5-6 porcji)
- 3 pojedyncze piersi kurczaka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1/2 papryczki chili
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 puszka kukurydzy)
- 1 litra bulionu (wywaru) drobiowegoo
- mały słoiczek przcieru pomidorowego
- 2 łyzeczki przyprawy meksykańskiej
- Piersi kurczaka oczyścić z błonek i kostek, następnie pokroić na małe kawałeczki. Doprawić solą, obtoczyć w mieszance mąki, kurkumy i chili w proszku. Odłożyć.
- Zagotować bulion w średnim garnku i trzymać go na minimalnym gazie pod przykryciem. Kukurydzę wyłożyć na sitko i przepłukać wodą.
- Dodać passatę i przecier pomidorowy, a na koniec dodać przyprawę meksykańską.
- Rozgrzać dużą i głęboką patelnię, dodać masło, cebulę oraz papryczkę chili. Smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty, aż cebula będzie szklista, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek.
- Zwiększyć ogień, dodać piersi kurczaka i obsmażać przez około 1 i 1/2 minuty. Następnie dodać kukurydzę i pomidory, smażyć razem przez minutę. Wlać 1 szklankę gorącego bulionu i zagotować. Gotować przez około 3 minuty.
- Zawartość patelni przełożyć do reszty gorącego bulionu w garnku i zagotować na większym ogniu. Gotować przez 2 minuty.
- Doprawić do smaku i gotować jeszcze bez przykrycia 20 min.
Korzystałam z tego przepisu.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz