Czosnek-Codzienne spożywanie ząbka świeżego czosnku może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka piersi, przełyku, jelit i prostaty. Czosnek poprawia stan zdrowia również poprzez obniżenie ciśnienia krwi i poziomu złego cholesterolu. Nie należy jednak oczekiwać cudów. Analiza 29 badań klinicznych wykazała, że czosnek zmniejsza poziom cholesterolu tylko w stosunkowo niewielkim stopniu. Czosnek koi bóle głowy i ułatwia zasypianie. Włączenie go do diety jest jednak dobrym posunięciem w profilaktyce chorób serca, infekcji i przeziębień.
Składniki:
(12 sztuk)
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 20 g drobnego cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
- 260 g mleka
- 30 g masła, roztopionego
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
- 60 g miękkiego masła
- 6 ząbki czosnku drobniutko posiekane ( jeśli ktoś lubi mocno czosnkowe, można dodać więcej)
- 2 łyżeczki suszonej pietruszki (można również dodać szałwi suszonej).
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w mikserze i zmiksować, można również wyrobić ręcznie (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia).
- Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę (tak, jak lepicie pierożki), układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Nadzienie zrobic z czosnku, 60 g masła oraz ziół, wszytsko razem zmieszać mozna masło rozpuścić w mikrofali ( bedzie dużo łatwiej ), przełożyc do rękawa.
- Wyrośnięte bułki posmarowac jajkiem i naciąć ostrym nożem, na śroku bulek, następnie nadziać masłem czosnkowym.
- Metoda jeśli ktos posiada maszyne do wyrobiania chleba:Wszystkie składniki na bułeczki umieścić w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po zakończeniu ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.
- Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Podawać ciepłe.
Korzystałam z tego przepisu
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz