Ryba- to że jest bardzo zdrowa i zawiera praktycznie wszystko co potrzebujemy, wie nawet dziecko, ale czy każdy wie jakie ryby wybierać? To nieprawda, że wszystkie ryby są zdrowe. Niektóre mają niewielką wartość odżywczą, te żyjące w brudnych wodach zawierają toksyny, a hodowane - antybiotyki. Nie powinnismy wybierać takich ryb jak panga i tilapia.To ryby słodkowodne, chude, o małej zawartości białka i znikomej ilości kwasów omega-3 oraz witamin A, E i D. Pozostałe ryby, takie jak : łosoś, pstrong, dorsz, karp, tuńczyk czy śledź, moga pojawiać się na naszym stole przynjamniej raz w tygodniu.
Składniki:
(6-8 porcji)
(6-8 porcji)
- ok. 800 g filetów białych ryb (np.: dorsz, mintaj)
- 3 i 1/2 szklanki mleka
- ok. 6 dużych ziemniaków
- groszku mrożonego lub z puszki
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 2 liście laurowe
- 4-5 goździków
- 6 łyżek masła
- 4 łyżki mąki
- pęczek szczypiorku
- gałka muszkatołowa
- sok z cytryny
- 200g sera żółtego (np. cheedara)
- sól, pieprz.
- Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części (jak na zupę) i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
- Wstawiamy też 3 jajka do ugotowania na twardo.
- W tym samym czasie, rozmrożone i posolone filety kroimy na mniejsze kawałki ( nie za mała, żeby ryba się nie rozpadła) układamy na patelni lub w garnku i zalewamy 3 szklankami mleka.
- Do mleka dodajemy liście laurowe, goździki, pół paczki gałki muszkatołowej. Gotujemy do miękkości ryby przez ok. 8-10 minut.
- Rybę wyławiamy, natomiast nie wylewamy mleka – pozbywamy się tylko goździków i liści.
- Rybę układamy na dnie żaroodpornego naczynia, wczesniej wysmarowanej masłem.
- Posypujemy ją groszkiem oraz połowa szczypioru.
- Ugotowane jajka rozdrabniamy w melakserze lub drobno kroimy w kostkę i posypujemy rybę.
- Ugotowane ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem. Podczas rozgniatania dodajemy 2 łyżki masła oraz stopniowo dolewamy pół szklanki mleka. Na końcu puree solimy, pieprzymy i przyprawiamy gałką.
- Do garnka wrzucamy 4 łyżki masła i 4 łyżki mąki na beszamel. Smażymy, ciągle mieszając, aż zaczną skwierczeć. Dolewamy po trochu mleka z gotowania ryby – masa zacznie szybko gęstnieć. Musimy ją ciągle mieszać i dolewać mleka. Gdy mleko się skończy, gotujemy jeszcze przez 15 minut, nie zapominając, żeby mieszać co jakiś czas.
- Na końcu dodajemy ok. 100 g żółtego sera do ziemniaków solimy i pieprzmy, oraz przyprawiamy gałką muszkatałową oraz sokiem z cytyny – wg uznania.
- Beszamelem zalewamy rybę. Na wierzchu układamy puree tak, aby przykryć całą zapiekankę. Wierzch posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w 200ºC (lub w 180 z termoobiegiem) przez ok. 30 minut.
Korzystałam z tego przepisu.
SMACZNEGO !!
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJestem przekonany, że takie dania z ryby to nawet chętnie zjadłyby osoby, które ogólnie za rybą nie przepadają. Jak dla mnie świetnie smakuje również zapiekanka z warzywami i łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/zapiekanka-z-warzywami-i-lososiem/ i jestem zdania, że na pewno nie jednej osobie taka zapiekanka będzie smakowała.
OdpowiedzUsuń