Przejdź do głównej zawartości

Fish pie - rybna zapiekanka

Ryba- to że jest bardzo zdrowa i zawiera praktycznie wszystko co potrzebujemy, wie nawet dziecko, ale czy każdy wie jakie ryby wybierać? To nieprawda, że wszystkie ryby są zdrowe. Niektóre mają  niewielką wartość odżywczą, te żyjące w brudnych wodach zawierają toksyny, a hodowane - antybiotyki. Nie powinnismy wybierać takich ryb jak panga i tilapia.To ryby słodkowodne, chude, o małej zawartości białka i znikomej ilości kwasów omega-3 oraz witamin A, E i D. Pozostałe ryby, takie jak : łosoś, pstrong, dorsz, karp, tuńczyk czy śledź, moga pojawiać się na naszym stole przynjamniej raz w tygodniu. 
Składniki:
(6-8 porcji)
  • ok. 800 g filetów białych ryb (np.: dorsz, mintaj)
  • 3 i 1/2 szklanki mleka
  • ok. 6 dużych ziemniaków
  • groszku mrożonego lub z puszki 
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 goździków
  • 6 łyżek masła
  • 4 łyżki mąki
  • pęczek szczypiorku
  • gałka muszkatołowa
  • sok z cytryny
  • 200g sera żółtego (np. cheedara)
  • sól, pieprz.
Sposób wykonania:
  1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części (jak na zupę) i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. 
  2. Wstawiamy też 3 jajka do ugotowania na twardo. 
  3. W tym samym czasie, rozmrożone i posolone filety kroimy na mniejsze kawałki ( nie za mała, żeby ryba się nie rozpadła) układamy na patelni lub w garnku i zalewamy 3 szklankami mleka. 
  4. Do mleka dodajemy liście laurowe, goździki, pół paczki gałki muszkatołowej. Gotujemy do miękkości ryby przez ok. 8-10 minut. 
  5. Rybę wyławiamy, natomiast nie wylewamy mleka – pozbywamy się tylko goździków i liści. 
  6. Rybę układamy na dnie żaroodpornego naczynia, wczesniej wysmarowanej masłem. 
  7. Posypujemy ją  groszkiem oraz połowa szczypioru. 
  8. Ugotowane jajka rozdrabniamy w melakserze lub drobno kroimy w kostkę i posypujemy rybę.
  9. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem. Podczas rozgniatania dodajemy 2 łyżki masła oraz stopniowo dolewamy pół szklanki mleka. Na końcu puree solimy, pieprzymy i przyprawiamy gałką. 
  10. Do garnka wrzucamy 4 łyżki masła i 4 łyżki mąki na beszamel. Smażymy, ciągle mieszając, aż zaczną skwierczeć. Dolewamy po trochu mleka z gotowania ryby – masa zacznie szybko gęstnieć. Musimy ją ciągle mieszać i dolewać mleka. Gdy mleko się skończy, gotujemy jeszcze przez 15 minut, nie zapominając, żeby mieszać co jakiś czas. 
  11. Na końcu dodajemy ok. 100 g żółtego sera do ziemniaków  solimy i pieprzmy, oraz przyprawiamy gałką muszkatałową oraz sokiem z cytyny – wg uznania.  
  12. Beszamelem zalewamy rybę. Na wierzchu układamy puree tak, aby przykryć całą zapiekankę. Wierzch posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w 200ºC (lub w 180 z termoobiegiem) przez ok. 30 minut.

Korzystałam z tego przepisu.


SMACZNEGO !!



Komentarze

  1. Jestem przekonany, że takie dania z ryby to nawet chętnie zjadłyby osoby, które ogólnie za rybą nie przepadają. Jak dla mnie świetnie smakuje również zapiekanka z warzywami i łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/zapiekanka-z-warzywami-i-lososiem/ i jestem zdania, że na pewno nie jednej osobie taka zapiekanka będzie smakowała.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Sernik Twix

Musze przyznać, że jest on bardzo słodkim a zarazem wyjątkowo prostym sernikiem. Sama masa serowa nie jest zbytnio słodka, ale maska krówkowa i mleczna czekolada zdecydowanie nadrabiają. Sernik jadłam i robiłam jeszcze z moim mentorem kulinarnym i stąd też mam przepis.  Jeśli chcecie sięgnąć do oryginału znajdziecie go  tutaj.  Ja trochę powiększyłam porcję, gdyż bałam się, że nie starczy i nie pomyliłam się, sernik znikł w jedne dzień.  Składniki: (tortownica o średnicy 23cm) Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 800 g twarogu 300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 duże jajka 1 białko  1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo: 400 g masy krówkowej 200 g czekolady mlecznej łyżka oliwy  Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko,...