Idealny na każdą okazję, jest lekko słodkiwy, a za razem orzeźwiający. Bardzo łatwy w przygotowaniu. Ser jest bardzo puszysty i aksamitny. Naprawde polecam go zrobić jest trochę innowacyjną formą zwykłego sernika na zimno.
Składniki:
(tortownica o średnicy 21 cm)
Spód:
- 150 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (np. Oreo)
- 40 g masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionego
- 200 g półtłustego twarogu sernikowego (zmielonego)
- 200 g śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 15 g żelatyny w proszku lub 4 listki żelatyny
- 1/4 szklanki wody, wrzącej ( potrzebne do żelatyny w proszku)
- 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 500 ml wrzacej wody (o 1/2 mniej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu galaretek)
- 300 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych)
Sposób przygotowania:
Spód:
- Ciastka i masło zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Można również wczesniej rozpuścić masło w mikrofali.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, mocno wcisnąć w dno i przyklepać, schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Masa serowa:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem wody i kremówki).
- Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego przestudzenia. Jeśłi używamy żelatyny w listkach, należy ją zamoczyć w wodzie i pozostwić od 5-10 min ( należy wczesniej przeczytać instrukcji przygotowania takiej żelatyny), następnie włożyć do mikrofali na 10 s na najniższą moc lub poprostu rozpuścić w kąpieli wodnej.UWAGA NIE NALEZY ZAGOTOWAC ŻELATYNY PONIEWAŻ TRACI SWOJE WŁAŚCIWOŚCI!!!
- W misie umieścić twaróg i cukier puder, zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać wanilię i raz jeszcze zmiksować. Na sam koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować. Zanim wlejemy żelatyne nalezy dodac do niej łyżkę naszego sera, dla zahartowania !! Nalezy ją dodawać do sera bardzo powoli (Jeśli jednka powstaną gródki można rozpuścić żelatyne z serem w kapieli wodnej.)
- W drugim naczyniu ubić śmietanę kremówkę, do otrzymania gęstego kremu. Stopniowo dodawać do masy serowej z żelatyną i wymieszać szpatułką.
- Masę serową wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc).
Galaretka:
- Galaretki wystudzić. Część wiśni wyłożyć na wierzch schłodzonego sernika. Zalać częścią galaretki. Odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie wyjąć z lodówki, wyłożyć kolejną warstwę wiśni, znowu wylać na nią niedużo galaretki. Po steżeniu wylać na wierzch resztę galaretki. (Dzięki temu wiśnie nie będą pływały przy wierzchu galaretki)
- Pozostawić do stężenia na kilka godzin.
Korzystałam z przepisu z książki:
"Moje wypieki i desery"
"Moje wypieki i desery"
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz