Zielony groszek- Te małe zielone kuleczki sa niezwykle zdrowe, mozna je juz wrowadzać do diety dziecka juz po 6 miesiącu.Zawiera w swoim składzie: węglowodany 17%, białko 7%, witaminy z grupy B, A, C, E, potas, fosfor, żelazo, cynk, wapń, magnez, kwas foliowy, błonnik. Wpływa na układ pokarmowy (żołądek, wątroba), skórę, wzrok, poprawia cerę.
Składniki na spód :
- 125 g masła
- 250 g mąki
- 2 żółtka
- 1-2 łyżki zimnej wody
- łyżka ziół prowansalskich
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- szklanka mrożonego zielonego groszku
- 250 g pieczarek
- 200 ml kwarnej śmietany
- kulka mozzareli
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyzka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
- Spód: Masło posiekaj z mąka jak najdłużej się da nożem.Dodaj żółtka, wyrabiacie i do idealnego połączenia się składników dodajecie odrobinę wody i zioła. Gdy otrzymamy odpowiednią, zwarta konsystencję, natychmiast kończymy wyrabianie. Owijamy w folie i wkłądamy do lodówki na 1h. Następnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Forme do tarty wykładamy ciastem, wyrównujemy np. szklanka i nakłówamy widelcem. Wkadamy do piekarnika na 10-15 min aż będzie miec złoty kolor. Wyciągamy i lekko studzimy.
- Farsz: Na spód układamy tuńczyka, pieczarki smażymy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem. dodajemy zielony groszek. Całość przekładamy na tuńczyka w osobnej misce mieszamy smietane, przyprawy i jajka wylewamy na tartę na wierzchu posypujemy tartą mozzarellą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz