Ser pleśniowy-jest znakomitym źródłem wapnia i fosforu, które sprzyjają budowie mocnych zębów i kości. Sery te są również bogatym źródłem witaminy A, witamin z grupy B, a w szczególności witaminy B2 oraz witamin D, E i K (rozpuszczalnych w tłuszczach). Wszystkie sery są również bogate w potas i sód - najważniejsze elektrolity naszego organizmu, które odpowiadają za prawidłowy przebieg większości procesów w naszym organizmie, między innymi za prawidłową pracę mięśnia sercowego.
Składniki:
(4-5 osób)
(4-5 osób)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 400g szpinaku mrożonego
- 200g makaronu
- 100g żółtego sera
- 100g sera pleśniowego
- 3 jajka
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- Sól, pieprz
- łyżeczka orygano
- łyzka papryki ostra
Sposób wykonania:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
- Pierś z kurczaka oprószamy solą, pieprzem oraz papryką ostrą i bazylią z obu stron i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
- Zamrożony szpianka wrzucamy na patelnię razem z dwiema łyżkami masła, czekamy aż woda wyparuje.
- Na osobnej patelni smażymy drobno pokrojoną cebule podsmażamy na maśle. Dorzucamy do tego dwa ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Po chwili dorzucamy całośc do rozmrożony szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy woda całkowicie odparuje zdejmujemy szpinak z gazu.
- Żółty ser trzemy na tarce o dużych oczkach, a ser pleśniowy kroimy w kostkę. Sery mieszamy ze śmietaną oraz jajkami i doprawiamy pieprzem.
- Składamy potrawę: naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła. Wykładamy makaron, na to układamy kurczaka, wykładamy szpinak, a na końcu polewamy powstałą masą jajeczną.
- Wstawiamy do nagrzanego na 190 stopni piekarnika na 15-20 minut.
Korzystałam z tego przepisu.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz