Brokuły- jest zdrowszym i wartosciowszym kuzynem kalafiora, ma wiele kozystnych właściwości na nasz organizm, ale to innym razem, dzisiaj napisze kilka słów o leczniczym działaniu brakułów na stawy.Wzmacniaja i uelatyczniaja nasze stawy, dzieki dużej zawartości witaminy C, która zwiększa wytwarzanie kolageniu, który odpowiada za budowę chrząstki, poprawia stan tkanki łącznej i odpowiada za kondycję stawów i ścięgien.
Składniki:
(5 porcji )
(5 porcji )
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- średnia cebula
- 2 główki czosnku
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- jeden brokuł
- 750 ml wywaru z warzyw lub poprostu jedna kostak rosołowa rozpuszczona w 750 ml wody
- 500 ml mleka nisko procentowego (1%)
- 2 łyżki mąki
- 100 g sera tartego typu cheddar
- łyżeczka soli plus do smaku
- łyżeczka pieprzu plus do smaku
- Olej rozgrzej w garnku do zupy, Dodaj cebule i gotuj ją ciągle mieszając mieszając, aż będzie miekka i lekko sie zeszkli. Dodaj przecisnięty przez praskę czosnek i gotuj jeszcze z 30s-1min, ciągle mieszając żeby czosnek sie nie przypalił.
- Wlej bulion i dodaj brokuły, gotuj chwile, a nastepnie dodaj gałke muszkatołową, sól i pieprz, zmniejsz palnik do połowy, przykryj i zostaw na 15-20 min, aż brokuły zmiękkną.
- W tym czasie w mniejszym garnku rozmieszaj mleko i mąkę. Podgrzej ciągle mieszając na małym ogniu. Gotuj tak długo, aż zgęstnieję i dodaj połowe porcji sera, wymieszaj i odstaw z kuchenki.
- Kiedy brokuły będą już miekkie zblenduj całość na głatko. Do garnka z mlekiem i serem dodaj po jednym kupku i wymieszaj, powtórz tak z 2-3 razy, następnie całość po mału wlej do garnka ciągle mieszając, uważająć aby zupa się nie zwarzyła.
- Dopraw i gotuj jeszcze z 5-10 min na małym ogniu.
- Przed podaniem posyp resztą sera.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz