Słonecznik- jest rewelacyjnym źródłem witaminy E i wszystkich witamin z grupy B, dzięki czemu wspomaga on funkcjonowanie układu nerwowego. Ziarna słonecznika są bogatym źródłem magnezu - królem minerałów, a więc pomagają w walce ze stresem, zarówno z jego natężeniem, jak i wywoływanymi skutkami. Tak więc słonecznik powinien zostać włączony do diety osób żyjących w permanentnym stresie czy tych, które piją dużo kawy, gdyż ta wypłukuje z organizmu magnez. Warto również podjadać ziarna słonecznika np. przed egzaminami czy po prostu wtedy, gdy zmuszeni jesteśmy do wytężonej pracy intelektualnej.
Składniki:
(8-9 bułek)
(8-9 bułek)
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 ½ szklanki mąki pszennej razowej
- ok. 1 ½ szklanki wody
- 15g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki słonecznika
- ½ szklanki słonecznika do obtoczenia
- 1 łyżeczka soli.
- Drożdże rozprowadzamy niewielką ilością wody. Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, słonecznik (3 łyżki) i wlewamy drożdże. Dolewamy oliwę i następnie stopniowo wodę. Zagniatamy ciasto, które powinno delikatnie kleić się do rąk.
- Jeśłi używamy suchych drożdży dodajemy je na sam koniec.
- Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na 30–40 minut.
- Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie, następnie formujemy je w prostokąt. Dla ułatwienia ręce i blat możemy posmarować delikatnie oliwą. Tniemy ciasto na 8–9 porcji, każdą obtaczamy w ziarnach słonecznika i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Bułki odstawiamy na 30 minut do wyrastania.
- Pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 15 do 20 minut. Przed włożeniem bułek do piekarnika na jego dno wsypujemy pół szklanki kostek lodu lub wody. Utworzy się para podczas pieczenia i wierzch bułeczek będzie bardziej chrupiący. Bułki studzimy na kratce.
- Do maszyny wrzucamy składniki w kolejności płyn, sypie, słonecznik, drożdże. Nastawiamy na funkcje "dought" ( czas ok 1,5h). Po czym postepujemy jak napisałam od punktu 3.
korzystałam z tego przpeisu.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz