Mąka razowa- mąka przenna różni sie od mąki razowej procesem produkcji. Podczas mielenia mąki razowej wykorzystuje się całe ziarna i niczego nie usuwa się po ich przemieleniu. Dla kontrastu, biała mąka jest rafinowana, co oznacza, że otręby i bogate w składniki odżywcze kiełki są oddzielane od reszty ziaren. W rezultacie biała mąka jest znacznie uboższa w składniki odżywcze. Maka razowa zawiera błonnik obecny w otrębach, witaminy z grupy B oraz białko.
Bułeczki te są małe.
Składniki:
(8 bułeczek)
(8 bułeczek)
- 225 g mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka soli
- 25 g miękkiego masła
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml ciepłego mleka
Sposób wykonania:
- Mąkę z solą wymieszać, dodać masło i wymieszać, następnie drożdże i cukier. W środku zrobić dołek, wlać ciepłe mleko. Ciasto wyrobić na powierzchni oprószonej mąką (razową), aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości ok 1,5h.
- Po wyrośnięciu chwilę zagnieść, podzielić na 8 porcji. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć na blaszce w pewnej odległości od siebie. Przykryć i znowu zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 30 minut).
- Przed pieczeniem opruszyć mąką razową. Piec w 220 stopni przez 15-20 min. Studzić na kratce.
- Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i kontynuować od punktu 2.
korzystałam z tego przepisu.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz