Wiórki kokosowe- są niestety kaloryczne, ale mają za to wiele innych zalet. Zawiera bardzo rzadko spotykaną grupę kwasów tłuszczowych, które przyspieszają metabolizm. Naukowcy nawet dowiedli, że skutecznie pomaga w walce z otyłością brzuszną. Jest również źródłem błonnika, potasu, fosforu oraz kwasu foliowego.
Składniki:
(30 sztuk)
(30 sztuk)
- 120 g masła
- 2/3 szklanki (lub mniej) drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- 1 duże jajko
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka likieru kokosowego lub ekstraktu z wanilii
- 100 g mlecznych chocolate chips lub posiekanej mlecznej czekolady
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodać jajko, sól i dalej ucierać, do połączenia się składników. Do utartej masy dodać mąkę pszenną, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, likier kokosowy i zmiksować do połączenia. Na sam koniec dodać czekoladę i krótko zmiksować.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać kulki ciasta wielkości większego orzecha włoskiego, w niewielkich odległościach od siebie (jeśli ciasto będzie się mocno kleiło można wcześniej je schłodzić w lodówce).
- Spłaszczyć lekko łyżką.
- Piec w temperaturze 175ºC przez 13 - 15 minut lub dłużej, do zarumienienia. Wyjąć, studzić na metalowej kratce.
Korzystałam z tego przepisu.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz