Płatki owsiane- Ich systematyczne jedzenie pozwala pozbyć się takich dolegliwości, jak wzdęcia, zaparcia czy zgaga. Z innych wymienia się także fakt, iż owsianka skutecznie obniża poziom złego cholesterolu, stabilizuje poziom cukru we krwi, zapobiega rozwojowi miażdżycy oraz wspomaga proces odchudzania, zapewniając uczucie sytości na dość długo. Są silnym źródłem przeciwutleniaczy, a więc skutecznie opóźniają procesy starzenia, walcząc z wolnymi rodnikami. Ponadto wpływają korzystnie na kondycję skóry i włosów.
Składniki:
(ok.12 szt.)
(ok.12 szt.)
- 1 duże jabłko lub 2 małe
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1 jajo
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- bakalie ( ja dodałam garść żurawiny, 2 suszone morele, łyżka maku , łyżka mielonych migdałów)
- Jajko wbijamy do miski i roztrzepuję dokładnie.Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach , dodajemy do roztrzepanego jaja, mieszamywszystkie skałdniki razem.
- Następnie dodajemy miód, olej, płatki owsiane, cynamon, i nasze bakalie. Całość ponownie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na ok. 15 minut, aby płatki spęczniały. Jesli ciastka będą zbyt luxne dodajemy jeszczae płatków, a jeśli będą za bardzo zwarte dodajemy jeszcze jedno jajko.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni , na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką niewielkie porcje ciasta i formujemy płaskie ciasteczka.
- Ciastka pieczemy przez ok. 12-15 minut, aż będą złociste, następnie przekładamy i studzimy.
- Przy zrobieniu większej ilości przechowuję je do 2-3 dni w metalowej puszce lub pojemniku hermetycznym.
Korzystałam z tego przepisu.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz