Przejdź do głównej zawartości

Ciastka owsiane z jabłkiem i cynamonem

Płatki owsiane-  Ich systematyczne jedzenie pozwala pozbyć się takich dolegliwości, jak wzdęcia, zaparcia czy zgaga. Z innych wymienia się także fakt, iż owsianka skutecznie obniża poziom złego cholesterolu, stabilizuje poziom cukru we krwi, zapobiega rozwojowi miażdżycy oraz wspomaga proces odchudzania, zapewniając uczucie sytości na dość długo. Są silnym źródłem przeciwutleniaczy, a więc skutecznie opóźniają procesy starzenia, walcząc z wolnymi rodnikami. Ponadto wpływają korzystnie na kondycję skóry i włosów.


Składniki:
(ok.12 szt.)
  • 1 duże jabłko lub 2 małe
  •  3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1 jajo
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • bakalie ( ja dodałam garść żurawiny, 2 suszone morele, łyżka maku , łyżka mielonych migdałów)
Sposób wykonania:
  1. Jajko wbijamy do miski i roztrzepuję dokładnie.Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach , dodajemy do roztrzepanego jaja, mieszamywszystkie skałdniki razem.
  2. Następnie dodajemy miód, olej, płatki owsiane, cynamon, i nasze bakalie. Całość ponownie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na ok. 15 minut, aby płatki spęczniały. Jesli ciastka będą zbyt luxne dodajemy jeszczae płatków, a jeśli będą za bardzo zwarte dodajemy jeszcze jedno jajko.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni , na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką niewielkie porcje ciasta i formujemy płaskie ciasteczka.
  4. Ciastka pieczemy przez ok. 12-15 minut, aż będą złociste, następnie przekładamy i studzimy.
  5. Przy zrobieniu większej ilości przechowuję je do 2-3 dni w metalowej puszce lub pojemniku hermetycznym.
Korzystałam z tego przepisu.

SMACZNEGO !!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Sernik Twix

Musze przyznać, że jest on bardzo słodkim a zarazem wyjątkowo prostym sernikiem. Sama masa serowa nie jest zbytnio słodka, ale maska krówkowa i mleczna czekolada zdecydowanie nadrabiają. Sernik jadłam i robiłam jeszcze z moim mentorem kulinarnym i stąd też mam przepis.  Jeśli chcecie sięgnąć do oryginału znajdziecie go  tutaj.  Ja trochę powiększyłam porcję, gdyż bałam się, że nie starczy i nie pomyliłam się, sernik znikł w jedne dzień.  Składniki: (tortownica o średnicy 23cm) Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 800 g twarogu 300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 duże jajka 1 białko  1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo: 400 g masy krówkowej 200 g czekolady mlecznej łyżka oliwy  Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko,...