Wróciły wspomnienia z dzieciństwa, kiedy zjadłam pierwsze ciasteczko. Są bajecznie proste do zrobienia, bardo szybkie i idealnie smakują. Tak naprawdę nie ważne co będzie w środku, jaki smak marmolady. Szczerze polecam do kawki i herbatki.
Składniki:
( ok 30 sztuk.)
- 20 g masła, w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 300 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- kilka łyżek twardej marmolady np. wiśniowej
- Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodawać cukier, cały czas ucierając. Dodać żółtka, ekstrakt z wanilii, zmiksować.
- Do masy maślanej dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól i zmiksować na gładką masę.
- Masę ciasteczkową przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówka jak do bitej śmietany (taka końcówką).
- Blaszki do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na blachę wyciskać ciastka w okrągłym kształcie, pozostawiając między nimi małe odstępy (rosną minimalnie). Na środek każdego ciastka wycisnąć kleks marmolady.
- Piec w temperaturze 180ºC przez 12 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Korzystałam z tego przepisu.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz