Czekoladowe ciasto z ciemnym piwem, to coś co mnie nie przekonywało, ale zaryzykowałam i się opłacało. Naprawdę super smak nietypowy. Bardzo czekoladowe i wilgotne ciasto, super smakuje za równo z filiżanką herbaty, czy kawy ale także jako dodatek do piwa. Może dlatego, że w swoim składzie ma właśnie piwo.
Składniki:
(forma o średnicy 22 cm)
(forma o średnicy 22 cm)
- 250 ml ciemnego piwa Guinness
- 250 g masła + 40 g d
- 75 g kakaoo polewy
- 300g drobnego cukru
- 142 ml kwaśnej śmietany min. 18%
- 2 jajka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 275 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g gorzkiej czekolady
Sposób wykonania:
- Do szerokiego garnuszka i głębokim dne wlać piwo. Dodać pokrojone masło i podgrzewać, aż się rozpuści w piwie. Zdjąć z palnika, do ciepłej mieszanki dodać przesiane kakao i cukier, wymieszać.
- W osobnej misie, mikserem, wymieszać kwaśną śmietanę, jajka i wanilię. Mieszankę piwna ( może być letnia, ale lepiej żeby była zimna) wlac do miski i krótko zmiksować, do połączenia składników. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, mieszać szpatułkę.
- Formę o średnicy 22 cm (lub formę z kominem) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wlać ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem, polać ciasto na wierzchu wystudzić.
korzystałam z tego przpisu.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz