Super proste drożdżówki, które robi się naprawdę szybko, a smakują niebiańsko. Oczywiście środek drożdżówki może być taki jaki sobie za życzycie, ale najlepiej smakuje z jakimś owocem. Można dodać do nich kruszonkę lub ją pominąć.
Składniki:
(9 drożdżówek)
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 3 czubate łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g miękkiego lub roztopionego masła
- 12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
- 1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżekę masła do jabłek
- 50 g roztopionego masła do kruszanki
- 5 łyżek cukru lub 4 cukru waniliowego ( można pomieszać cukru waniliowego z zwykłym cukrem)
- pół szklanki mąki
- Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), masło i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne, nie klejące ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości (ok 1h)
- Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych części. Uformować w okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości ( ok. 30 min)
- Podczas gdy bułeczki będą wyrastać, możemy przygotować jabłka. Obrać ze skórki, i pokroić w kosteczkę, wrzucić do garnka i nalać do niego ok 1/5 szklanki wody, gotować. Gdyby jabłka sie przypalały dodać jeszcze odrobinę wody. Po ok. 20 min gdy jabłka będą już miękkie dodać łyżeczkę masła oraz cynamon.
- Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu). Nałożyc do nich jabłka
- Przygotować kruszonkę : cukier, cukier waniliowy, roztopione masło i mąke, wymieszać i rozkruszyć w palcach. Tak przygotowaną kruszonką posypać nasze drożdżówki.
- Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 min, do tak zwanego suchego patyczka.
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki. Dalej postępować dokładnie od 2 punktu.
korzystałam z tego przepisu
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz