Kasza jęczmienna pęczak- to z tego rodzaju kaszy wykonujemy owe kaszotto, czyli coś bardzo podobnego do risotto. Kasza jęczmienna jest najlepszym źródłem błonnika. Na uwagę zasługuje zwłaszcza pewna jego frakcja o nazwie β-glukan.
Jest to błonnik rozpuszczalny w wodzie. Po spożyciu, chłonie duże
ilości wody i przez to pęcznieje w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu,
po nawet niewielkim posiłku, długo odczuwamy sytość. Szczególną zaletą
β-glukanów jest ich niebywała zdolność do obniżania stężenia
cholesterolu we krwi.
Składniki :
(2 porcje lub jako dodatek dla 4 osób)
- 1/2szklanki kaszy pęczak
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 1 cebula
- 1 por
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 pojedyncza pierś
- 1/2 szklanki białego wina
- 1 pęczek botwinki z małymi buraczkami
- 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego (użyłam rosołu)
- Cebule pokroić w kostkę, a por (białą i jasnozielona część )pokroić w półplasterki.Na dużą patelnię wsypać kaszę, dodać łyżkę oliwy i chwilę podsmażyć. Dodać cebule na patelnię i smażyć mieszając od czasu do czasu przez 3 minuty aż cebula się zeszkli.
- Dodać pokrojonego pora Wymieszać, dodać drugą łyżkę oliwy, suszony tymianek i smażyć przez ok. 3 minuty.
- Przesunąć składniki na bok patelni, w wolne miejsce wlać trzecią łyżkę oliwy, włożyć pokrojone w kosteczkę filety z kurczaka, doprawić solą, pieprzem i obsmażać przez ok. 3-4 minuty. W tym czasie składniki obok 1-2 razy przemieszać.
- Wymieszać wszystkie składniki na patelni i wlać białe wino, gotować 2-3 minuty aż odparuje. Następnie dodać obrane i pokrojone na półplasterki buraczki z botwinki (liście zachować), wlać gorący bulion. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą.
- Po zagotowaniu przykryć pokrywą i gotować przez ok. 20 minuty. Po tym czasie otworzyć garnek dodać posiekane liście botwinki (wraz z łodyżkami), powciskać je drewnianą łyżką w składniki na patelni, przykryć i gotować kolejne 5 minut. Na koniec wymieszać i podgrzewać bez przykrycia jeszcze przez 2 - 3 minuty.
Korzystałam z tego przepisu.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz