Przejdź do głównej zawartości

Kopiec Kreta

Oprócz dużej ilości śmietany kremówki, ciasto to zawiera jeszcze większa porcję bananów, które są doskonałym źródłem potasu, który wzmacnia nasze serce, obniża ciśnienie tętnicze krwi. Działa również bardo korzystnie na nasz układ nerwowy, gdyż średniej wielkości banan zawiera tyle samo magnezu co garść orzechów. Magnez dostarcza energii do mózgu, dzięki temu banany poprawiają pamięć i koncentrację.
 Składniki:
(tortownica o średnicy 22-24 cm )
Na ciasto:

  • 125 g masła;
  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • 5 łyżek mleka;
  • 0,5 szklanki cukru;
  • 3 łyżki kakao;
  • 3 jajka;
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżka cukru wanilinowego. 
Na krem:
  • 0,5l śmietanki 36%;
  • 1 galaretka cytrynowa; 
  • 4 banany; 
  • sok z cytryny 
Sposób wykonania;
  1. Masło, cukier,mleko, kakao, cukier wanilinowy rozpuszczamy w garnku. Zostawiamy do ostygnięcia. 
  2. Zimną masę kakaową przelewamy do miski. Do zimnej masy kakaowej dodajemy żółtka i miksujemy. Później wsypujemy przesianą  mąkę z proszkiem do pieczenia i ekstrakt. A na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. I mieszamy łyżką.
  3. Ciasto przekładamy do tortownicy (24cm). Pieczemy w temperaturze ok. 170 stopni, przez ok. 30 minut. Zostawiamy do ostygnięcia. Następnie ścinamy wierzch ciasta i wydłubujemy łyżką środek, ale nie za głębok zostawiając spód o wysokości 1,5 cm (możemy go skropić likierem bananowym). W środku układamy banany w całości, próbujemy je dopasować do naszego dna. Skrapiamy sokiem z cytryny.
  4. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Zostawiamy, aby lekko przestygła, od czasu do czasu mieszamy. Uwaga szybko tężeje! W tym czasie ubijamy śmietanę. Małym strumieniem dolewamy galaretkę, ciągle mieszając. Masa nie będzie mocno gesta na początku, stężeje w lodówce do końca.
  5. Masę śmietanową wykładamy na banany, formując kopiec. Z pozostałego ciasta robimy kruszonkę i posypujemy śmietanę. Ciasto wkładamy na min. godzinę do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Korzystałam z tego przepisu.


SMACZNEGO !!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Sernik Twix

Musze przyznać, że jest on bardzo słodkim a zarazem wyjątkowo prostym sernikiem. Sama masa serowa nie jest zbytnio słodka, ale maska krówkowa i mleczna czekolada zdecydowanie nadrabiają. Sernik jadłam i robiłam jeszcze z moim mentorem kulinarnym i stąd też mam przepis.  Jeśli chcecie sięgnąć do oryginału znajdziecie go  tutaj.  Ja trochę powiększyłam porcję, gdyż bałam się, że nie starczy i nie pomyliłam się, sernik znikł w jedne dzień.  Składniki: (tortownica o średnicy 23cm) Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 800 g twarogu 300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 duże jajka 1 białko  1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo: 400 g masy krówkowej 200 g czekolady mlecznej łyżka oliwy  Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko,...