Oprócz dużej ilości śmietany kremówki, ciasto to zawiera jeszcze większa porcję bananów, które są doskonałym źródłem potasu, który wzmacnia nasze serce, obniża ciśnienie tętnicze krwi. Działa również bardo korzystnie na nasz układ nerwowy, gdyż średniej wielkości banan zawiera tyle samo magnezu co garść orzechów. Magnez dostarcza energii do mózgu, dzięki temu banany poprawiają pamięć i koncentrację.
Składniki:(tortownica o średnicy 22-24 cm )
Na ciasto:
- 125 g masła;
- 1,5 szklanki mąki pszennej;
- 5 łyżek mleka;
- 0,5 szklanki cukru;
- 3 łyżki kakao;
- 3 jajka;
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżka cukru wanilinowego.
- 0,5l śmietanki 36%;
- 1 galaretka cytrynowa;
- 4 banany;
- sok z cytryny
- Masło, cukier,mleko, kakao, cukier wanilinowy rozpuszczamy w garnku. Zostawiamy do ostygnięcia.
- Zimną masę kakaową przelewamy do miski. Do zimnej masy kakaowej dodajemy żółtka i miksujemy. Później wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ekstrakt. A na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. I mieszamy łyżką.
- Ciasto przekładamy do tortownicy (24cm). Pieczemy w temperaturze ok. 170 stopni, przez ok. 30 minut. Zostawiamy do ostygnięcia. Następnie ścinamy wierzch ciasta i wydłubujemy łyżką środek, ale nie za głębok zostawiając spód o wysokości 1,5 cm (możemy go skropić likierem bananowym). W środku układamy banany w całości, próbujemy je dopasować do naszego dna. Skrapiamy sokiem z cytryny.
- Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Zostawiamy, aby lekko przestygła, od czasu do czasu mieszamy. Uwaga szybko tężeje! W tym czasie ubijamy śmietanę. Małym strumieniem dolewamy galaretkę, ciągle mieszając. Masa nie będzie mocno gesta na początku, stężeje w lodówce do końca.
- Masę śmietanową wykładamy na banany, formując kopiec. Z pozostałego ciasta robimy kruszonkę i posypujemy śmietanę. Ciasto wkładamy na min. godzinę do lodówki, a najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz