Kalafior- Kalafior
jest cenionym warzywem dietetycznym, najlepiej trawionym ze wszystkich
kapustnych, mrozony nieiele traci ze swoich właściwości odżywczych. Zawiera dużo witaminy C oraz witamin z grupy B, w swoim skladzie ma równiez magnez, żelazo i jod. Lekkostrawny przeciwutleniacz, o niskiej wartości kalorycznej.
Składniki:
(ok. 6 porcji)
(ok. 6 porcji)
- głowa dużego kalafiora
- 1,5 l bulionu warzywnego
- cebula
- 2 łyzki masła
- 3 duże ziemniaki
- marchewka
- sól, pieprz
- łyżeczka kurkumy
- 100 ml mleka
- pęczek koperku
- grzanki (opcjonalnie)
- do garnka wlewamy bulion warzywny, dodajemy opbrane i pokrojone w kostke ziemniaki, marchewkę, gotujemy przez ok. 10 min.
- Kalafior obieramy na małe różyczki, i po 10 min dodajemy do naszej zupy.\
- Cebule kroimy w piórka na maśle. Dodajemy do zupy gdy warzywa beda juz miękkie. Następnie wszystko razem blanszujemy, na gładka masę. Przyprawiamy sola, pieprzem oraz kurkumą.
- Mleko hartujemy, dodawając po łyżce zupy i mieszając powtarzamy czynnośc z 4 razy, a nastepnie dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze przez ok. 20 min. W tym czasie mozna przygotować grzanki i pokroic koperek. UWAGA: zupy nie wolno zagotować po dodaniu mleka!!
- Podajemy w miskach z posypanym na wierzchu koperkiem i grzankami.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz