Przejdź do głównej zawartości

Lasagne bolognese

Moje pierwsze starcie z tego typu potrawą. Chyba musze przyznać, że po raz pierwszy w życiu jadłam lasagne. Jest dość czasochłonna, ale bardzo, bardzo pyszna. Smakowała nie tylko mi, wiec uznaje to za mój sukces kulinarny. Do zdrowych dań w 100% to niestety nie należy zawiera sporo węglowodanów i białka oraz tłuszczu. Jednak warta tego całego zachodu, a jak sobie mówie; od czasu do czasu można sobie na takie przyjemności pozwolić. 


Składniki:
(forma o wymiarach 19x27)

  • 15 płatów lasagne, ok. 9x17 cm 
  • 150 g tartego parmezanu 
Składniki na sos:
  • 3 łyżki oliwa
  • 2 cebula
  • 150 g boczku (krojonego w paski, lekko wędzonego)
  • 600g mięsa wołowego ( lub 250g wołowego i 250 g wieprzowego)
  • 1 szklanka białego lub czerwonego wina( opcjonalnie)
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka gorącego bulionu wołowego lub drobiowego
  • 1 puszka (500 g) passaty pomidorowej
  •  sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżeczki ziół prawansalskich
  • 1 łyżeczki bazyli, orygano, papryki słodkiej i czosnku
Sos beszamelowy:
  •  4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  •  650 ml mleka
  • sól
  • łużeczka gałki muszkatołowej
Sposób wykonania:
  1.  Sos boloński: na oliwie, w większym garnku, zeszklić drobno posiekaną cebulę, podprażyć. Następnie przesunąć na bok i w wolne miejsce włożyć pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Zrumienić i wymieszać z cebulą. Przesunąć wszystko na bok garnka i partiami wkładać mięso: włożyć 1/3 część mięsa i obsmażyć mieszając co chwilę, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie wymieszać z boczkiem, przesunąć na bok, powtórzyć z resztą mięsa.
  2. Wlać wino i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty. Do gorącego bulion dodać koncentratpomidorowy. Przelewamy do mięsa i gotujemy, następnie  dodać passatę pomidorową. Doprawić solą i pieprzem i przyprawami. Przykryć i gotować na małym ogniu 2 godziny (można dłużej). Od czasu do czasu zamieszać.
  3. Sos beszamelowy: w średnim garnku dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając aż sos będzie gładki. Gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Odstawić z ognia, doprawić solą i gałką muszkatołową.
  4. Składanie Lasagne: Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Wysmarować naczynie żaroodporne masłem, wlać i rozprowadzić ok. 100 ml sosu beszamelowego, ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagne (mogą nieznacznie na siebie nachodzić).
  5. Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Powtórzyć jeszcze 4-krotnie. Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec 45 minut (po 25 min przykryć folią aluminiową). Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut przed porcjowaniem.
korzystałam z tego przepisu.

SMACZNEGO !!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Sernik Twix

Musze przyznać, że jest on bardzo słodkim a zarazem wyjątkowo prostym sernikiem. Sama masa serowa nie jest zbytnio słodka, ale maska krówkowa i mleczna czekolada zdecydowanie nadrabiają. Sernik jadłam i robiłam jeszcze z moim mentorem kulinarnym i stąd też mam przepis.  Jeśli chcecie sięgnąć do oryginału znajdziecie go  tutaj.  Ja trochę powiększyłam porcję, gdyż bałam się, że nie starczy i nie pomyliłam się, sernik znikł w jedne dzień.  Składniki: (tortownica o średnicy 23cm) Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 800 g twarogu 300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 duże jajka 1 białko  1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo: 400 g masy krówkowej 200 g czekolady mlecznej łyżka oliwy  Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko,...