Moje pierwsze starcie z tego typu potrawą. Chyba musze przyznać, że po raz pierwszy w życiu jadłam lasagne. Jest dość czasochłonna, ale bardzo, bardzo pyszna. Smakowała nie tylko mi, wiec uznaje to za mój sukces kulinarny. Do zdrowych dań w 100% to niestety nie należy zawiera sporo węglowodanów i białka oraz tłuszczu. Jednak warta tego całego zachodu, a jak sobie mówie; od czasu do czasu można sobie na takie przyjemności pozwolić.
Składniki:
(forma o wymiarach 19x27)
- 15 płatów lasagne, ok. 9x17 cm
- 150 g tartego parmezanu
- 3 łyżki oliwa
- 2 cebula
- 150 g boczku (krojonego w paski, lekko wędzonego)
- 600g mięsa wołowego ( lub 250g wołowego i 250 g wieprzowego)
- 1 szklanka białego lub czerwonego wina( opcjonalnie)
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka gorącego bulionu wołowego lub drobiowego
- 1 puszka (500 g) passaty pomidorowej
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżeczki ziół prawansalskich
- 1 łyżeczki bazyli, orygano, papryki słodkiej i czosnku
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 650 ml mleka
- sól
- łużeczka gałki muszkatołowej
- Sos boloński: na oliwie, w większym garnku, zeszklić drobno posiekaną cebulę, podprażyć. Następnie przesunąć na bok i w wolne miejsce włożyć pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Zrumienić i wymieszać z cebulą. Przesunąć wszystko na bok garnka i partiami wkładać mięso: włożyć 1/3 część mięsa i obsmażyć mieszając co chwilę, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie wymieszać z boczkiem, przesunąć na bok, powtórzyć z resztą mięsa.
- Wlać wino i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty. Do gorącego bulion dodać koncentratpomidorowy. Przelewamy do mięsa i gotujemy, następnie dodać passatę pomidorową. Doprawić solą i pieprzem i przyprawami. Przykryć i gotować na małym ogniu 2 godziny (można dłużej). Od czasu do czasu zamieszać.
- Sos beszamelowy: w średnim garnku dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając aż sos będzie gładki. Gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Odstawić z ognia, doprawić solą i gałką muszkatołową.
- Składanie Lasagne: Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Wysmarować naczynie żaroodporne masłem, wlać i rozprowadzić ok. 100 ml sosu beszamelowego, ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagne (mogą nieznacznie na siebie nachodzić).
- Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Powtórzyć jeszcze 4-krotnie. Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec 45 minut (po 25 min przykryć folią aluminiową). Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut przed porcjowaniem.
korzystałam z tego przepisu.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz