Maliny- Owoce i liście malin pobudzają czynność gruczoły potowe, co powoduje, że jest znakomitym środkiem przeciwgorączkowym. Działają również korzystnie na bakterie jelitowe hamując ich działanie i zmniejszając biegunki. Obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce i mają działanie przeciwmiażdżycowe dzięki minerałom w nich zawartym.
Składniki:
(4 pucharki)
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej( ok 1/2 szklanki nie ugotowanej)
- 2 szklanki malin
- 1 opakowanie galaretki malinowej lub innej czerwone
- coś do posłodzenia (np. cukier puder, miód)
- Galaretkę przygotować z odrobinę mniejszej ilości wody, niż na opakowaniu (ok.400 ml).
- Kaszę jaglaną ugotować (jak na opakowaniu, nie dodajemy soli).
- Do blendera wrzucić maliny oraz ok. 1/2 szklanki przestudzonej galaretki i odrobinę posłodzić. Zmiksować.
- Na koniec dodać kaszę i lekko zmiksować do połączenia składników. Spróbować czy jest wystarczająco słodkie.
- Przełożyć masę do salaterek i chłodzić.
- Gdy zgęstnieje, na wierzch wylać część pozostałej tężejącej galaretki i pozostawić ponownie w lodówce do stężenia.
Korzystałam z tego przepisu.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz