Bardzo romantyczne ciasteczka, i również bardzo smaczne. Zawierają sporą dawkę masła, ale przecież od czasu do czasu można, zwłaszcza że masło ma korzystny wpływ na nasze oczy, paznokcie i skórę.
Składniki:
( ok 22 sztuki)
- 180 g masła, zimnego
- 150 g cukru pudru
- 350 g mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki wody różanej (lub ekstraktu z wanilii) lub nasionka z 1 laski wanilii
- szczypta soli
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut.
- Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 1,5 - 2 mm. Wykrawać z ciasta kółka o średnicy 7 - 8 cm (nie większe). Układać je po 4, jak na załączonym zdjęciu. Zwinąć, następnie przekroić na pół. Powstaną 2 różyczki. Rozchylić płatki różyczek. Ułożyć je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blaszki z różyczkami umieścić w lodówce na około 2 godziny.
- Po tym czasie piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut (pierwsze 5 minut piekłam w temperaturze 230ºC, by róże się zapiekły i nie rozpłynęły na blaszce). Warto na próbę upiec 1 - 2 różyczki, by 'wyczuć' swój piekarnik. Pieczenie można wydłużyć, przykrywając róże folią aluminiową, by się z wierzchu nie spaliły - róże są dość grube i ciasto może potrzebować więcej czasu, by dobrze wypiec się w środku. Wystudzić na kratce.
korzystałam z tego przepisu
SMACZNEGO!!
Komentarze
Prześlij komentarz