Chodzi tu głównie o ciasto na pizze, jest ich naprawdę bardzo dużo. Nie ukrywam, że ten miałam już sprawdzony od Kwirlejki. Jeśli chodzi o sos i cały "wkład" to już według uznania. Ale ciasto wychodzi cieniutkie, więc nie za wiele da się włożyć bo ciasto się pod ciężarem może złamać/rozerwać itp. Ale jest idealne, jak włoska.
Składnika:
( 4 średniej wielkości pizze)
- 3 łyżeczki suchych drożdży
- 1,5 łyżeczka cukru
- 4 i 1/4 szklanki mąki
- 1,5 szklanka ciepłej wody
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki kaszy mannej
- Połączyć drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki i wodę, mieszać do rozpuszczenia drożdży. Odstawić na 10 minut.
- Pozostała mąkę wymieszać z solą, dodać drożdże i oliwę, wymieszać. Wyrabiać ciasto przez około 5 minut, aż będzie elastyczne.
- Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do podwojenia objętości.
- Po tym czasie wyjąć ciasto zagnieść raz jeszcze. Uformować cztery okrągłe spody podsypując stolnicę resztą kaszy.
- Nałożyć sos, dodatki. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 220ºC.
- Na dno wszystkie płynne składniki: woda, olek, następnie dodać mąkę, cukier, sól i drożdże. Nastawić na program Dought ( ok 1,5h ). Po tym czasie postępować dokładnie tak samo jak w punktach wyżej ( od punktu 4).
SMACZNEGO !!
jak zawsze najlepsza !! :D
OdpowiedzUsuń