Gruszki-Świeża gruszka średniej wielkości to około 60 kcal, czyli jak na owoc, bardzo niewiele. Można dzięki temu stosować te owoce w diecie odchudzającej. Spośród wszystkich składników mineralnych gruszki zawierają najwięcej potasu. Ich spożywanie zalecano m.in. przy chorobach, którym towarzyszyła gorączka, w dolegliwościach trawiennych i przy zatruciach.Miękkie, dojrzałe gruszki pobudzają trawienie i zapobiegają zaparciom.
Składniki:
(ok 9 sztuk)
(ok 9 sztuk)
- 2 dojrzałe gruszkie
- 4 łyzki mąki
- 2 jajka
Sposób wykonania:
- Gruszki obieramy i trzemy na tarce. dodajemy mąke i jajka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.Jeśli konsystencja będzie za rzadka można dodac jeszcze odrobine mąki. Wszytsko zalezy od tego jak bardzo dojrzałe są gruszki.
- Blaszkę wykąłdamy papierem do pieczenia i formujemy 9 placków.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 min do zarumienia
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz