Botwinka- Są to młode liście i młode bulwy buraka, zawiera duzo żelaza i minerałów oraz wapnia. Odkwasza organizm, oraz koi nerwy. Liście botwinki zawierają substancje podobnie działającą do estrogenu, czyli hormonu młodości i seksu.
Składniki:
( na formę do tarty)
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej razowej
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
- szczypta soli
- 2 pęczki botwinki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 jajka
- 250 ml śmietany gęstej 18%
- 150 g sera feta albo twarożku koziego
- sól, pieprz
- Ciasto : Do miski przesiać mąki i zmieszać z solą, dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę. Dodać jajko i śmietanę wyrobić na ciasto.
- Ciasto owinąć w folię i włożyć na co najmniej na godzinę do lodówki.
- W tym czasie przygotować nadzienie. Umyć botwinkę, odkroić buraczki – obrać je i pokroić w drobną kostkę. Odłożyć.
- Nać botwinki odwirować z wody. Liście odkroić i posiekać z grubsza. Łodyżki natomiast posiekać na ok 1 cm kawałeczki.
- Posiekane buraczki zalać ¼ szklanki wody – gotować ok 10 minut, następnie dodać łodyżki i gotować kolejne 5 minut. W razie potrzeby dodać trochę wody. Na końcu dodać liście i posikany czosnek i gotować aż liście zmiękną. Botwinkę odcisnąć z wody na sitku. Odstawić do przestygnięcia.
- W misce zmieszać jajka, śmietanę, sok z cytryny i pokruszoną fetę/serek kozi, doprawić solą i pieprzem.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni
- Ciasto wyjąć z lodówki, oddzielić kawałek ciasta ( wielkości orzecha włoskiego) a resztę rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia tarty. Ponakłuwać spód widelcem, przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut, następnie ściągnąć folię i piec kolejne 5 minut.
- Wyjąć podpieczoną formę z piekarnika- czasem się zdarza, że podczas pieczenia spód albo kant trochę popęka- jeżeli tak się zdarzy to trzeba zalepić delikatnie dziury ( po to odłożone wcześniej ciasto).
- Na spód wyłożyć botwinkę, zalać masą i wstawić ponownie do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec tartę ok 35 minut.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz