Przejdź do głównej zawartości

Tarta z botwinką

Botwinka- Są to młode liście i młode bulwy buraka, zawiera duzo żelaza i minerałów oraz wapnia. Odkwasza organizm, oraz koi nerwy. Liście botwinki zawierają substancje podobnie działającą do estrogenu, czyli hormonu młodości i seksu. 
Składniki:
( na formę do tarty)
Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 250 ml śmietany gęstej 18%
  • 150 g sera feta albo twarożku koziego
  • sól, pieprz
Sposób wykonania:
  1.  Ciasto : Do miski przesiać mąki i zmieszać z solą, dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę. Dodać jajko i śmietanę wyrobić na ciasto.
  2. Ciasto owinąć w folię i włożyć na co najmniej na godzinę do lodówki.
  3. W tym czasie przygotować nadzienie. Umyć botwinkę, odkroić buraczki – obrać je i pokroić w drobną kostkę. Odłożyć.
  4. Nać botwinki odwirować z wody. Liście odkroić i posiekać z grubsza. Łodyżki natomiast posiekać na ok 1 cm kawałeczki.
  5. Posiekane buraczki zalać ¼ szklanki wody – gotować ok 10 minut, następnie dodać łodyżki i gotować kolejne 5 minut. W razie potrzeby dodać trochę wody. Na końcu dodać liście i posikany czosnek i gotować aż liście zmiękną. Botwinkę odcisnąć z wody na sitku. Odstawić do przestygnięcia.
  6. W misce zmieszać jajka, śmietanę, sok z cytryny i pokruszoną fetę/serek kozi, doprawić solą i pieprzem.
  7. Piekarnik nagrzać do 190 stopni
  8. Ciasto wyjąć z lodówki, oddzielić kawałek ciasta ( wielkości orzecha włoskiego) a resztę rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia tarty. Ponakłuwać spód widelcem, przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut, następnie ściągnąć folię i piec kolejne 5 minut.
  9. Wyjąć podpieczoną formę z piekarnika- czasem się zdarza, że podczas pieczenia spód albo kant trochę popęka- jeżeli tak się zdarzy to trzeba zalepić delikatnie dziury ( po to odłożone wcześniej ciasto).
  10. Na spód wyłożyć botwinkę, zalać masą i wstawić ponownie do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec tartę ok 35 minut.
SMACZNEGO !!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Sernik Twix

Musze przyznać, że jest on bardzo słodkim a zarazem wyjątkowo prostym sernikiem. Sama masa serowa nie jest zbytnio słodka, ale maska krówkowa i mleczna czekolada zdecydowanie nadrabiają. Sernik jadłam i robiłam jeszcze z moim mentorem kulinarnym i stąd też mam przepis.  Jeśli chcecie sięgnąć do oryginału znajdziecie go  tutaj.  Ja trochę powiększyłam porcję, gdyż bałam się, że nie starczy i nie pomyliłam się, sernik znikł w jedne dzień.  Składniki: (tortownica o średnicy 23cm) Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 800 g twarogu 300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 duże jajka 1 białko  1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo: 400 g masy krówkowej 200 g czekolady mlecznej łyżka oliwy  Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko,...