Białe szparagi- nisko kaloryczna skarbnica witamin i minerałów.
Zawierają między innymi kwas foliowy, który przede wszystkim powinny spożywać kobiety w ciąży, ponieważ odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu zwłaszcza układ nerwowy. Innym minerałem jest asparagina, która wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu.
Składniki:
(5-6 porcji)
(5-6 porcji)
- pęczek szparagów
- 1,5 litra wody
- pęczek koperku
- śmietana 18% 125 ml
- 2 łyżeczki Vegety
- sól, pieprz, cukier ( do samku)
- Wlewamy do garnka 1,5 l wody, szparagi obieramy, i kroimy na ok 2-3 cm kawałki.
- Obierki i Vegetę wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy przez ok 30 min, następnie wyławiamy obierki.
- Wrzucamy obrane szparagi i gotujemy ok 15 min, następnie blędujemy.
- śmietanę wlewamy do małej miseczki, dodajemy trochę zupy mieszamy , znów dodajemy trochę zupy. Następnie dodajemy to do zupy, ostrożnie, żeby się nie zważyła.
- Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek, oraz doprawimy do smaku.
SMACZNEGO!!
Komentarze
Prześlij komentarz