Szybkie i łatwe babeczki, na kakaowym spodzie. Może przy tej okazji kilka słów o kakao. Najważniejsze jest w nim to ze zawiera magnez, cynk i żelazo, ich połączenie pozytywnie wpływa na układ krwionośny i nerwowy. Jednak nie każdy może wie o tym, że dzięki temu iż poprawia krążenie jest doskonałym afrodyzjakiem. Czyli jednym słowem warto zrobić te babeczki na jakąś romantyczną kolacje.
Składniki:
(10-12 babeczek)
- kilka malin do ozdoby lub dżem malinowy
Masa czekoladowa:
- 100 g masła
- 40 g kakao
- 100 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki dżemu malinowego lub konfitury wiśniowej
- 200-250 g twarogu sernikowego
- 2 czubata łyżeczka mąki
- 3 łyżki białego cukru
- 2 białka
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni. W rondelku na małym ogniu roztopić masło, dodać kakao, wymieszać do rozpuszczenia i zagotować, odstawić
- Przelewamy do innej miski i dodać następnie dżem, cukier oraz jajka. wymieszać dokładnie. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski i delikatnie całość wymieszać, tylko do połączenia składników.
- W innej miseczce wymieszać łyżką ser z mąką, cukrem i białkami jajka. Odstawiamy.
- Czekoladową masę wyłożyć do 12 papilotek włożonych we wgłębienia formy na muffiny. Masą wypełnić pojemniczki do około 1/2 - 2/3 ich wysokości. Na wierzch wyłożyć masę serową, a na nią układamy po kilka malinek( według uznania).
- Ostudzić na metalowej kratce. Można jeść jeszcze ciepłe, można włożyć na kilka godzin do lodówki i podawać zimne.
Korzystałam z tego przepisu.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz