Maliny- jak dla mnie najlepsze owoce na świecie. Oprócz walorów smakowych mają również walory zdrowotne. Owoce maliny działają uspokajająco, a żelazo i miedź w nim zawarty pomaga w leczeniu anemii. Oprócz tego hamuje rozwój bakterii jelitowych, zmniejszając biegunkę i wzdęcia. Samo ciasto bardzo delikatne, nie za słodkie, a maliny dodają smaku lata. Jak dla mniej jeśli ktoś lubi może dodać innych owoców leśnych, i wyjdzie również bardzo smaczny.
Składniki:
( blacha o wymiarach 30x25)
Składniki na ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki krupczatki ( nie koniecznie, ale jeśli nie dodajemy, musimy dodać więcej maki pszennej o taką sama wartość)
- 250 g masła zimnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 5 białek
- szklanka drobnego cukru
- 2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego 2 x 40 g
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- maliny ok. 300 g
- Masło musi być zimne, kroimy je w kostkę i dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy jajko, cukier puder, proszek do pieczenia i żółtka, ugniatamy tylko do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części jedna większą, tak żeby wystarczyło na spód i druga mniejsza na kruszonkę.
- Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, lub do zamrażarki na ok. 2h.
- Blachę wykładamy papierem, lub smarujemy masłem i wysypujemy odrobina bułki tartej.
- Większą część ciasta trzemy na tarce o dużych oczkach, rozprowadzamy po dnie i lekko przyklepujemy.
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wkładamy ciasto na ok 15-20 min do uzyskania złotego koloru. Ciasto studzimy.
- Po chwili zabieramy się do robienia pianki budyniowej. Gdyż należy ją położyć na zimny spód. Białka ubijać z cukrem dodawanym po kilka łyżek ( na najwyższych obrotach). Po wyczerpaniu cukru dodajemy stopniowo proszek budyniowy- ucieramy do zupełnego połączenia składników. Olej wlewamy delikatnie do masy ciągle miksujemy.
- Naszą masę wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i układamy maliny. Mogą być również mrożone, ale polecam wówczas je obtoczyć w mące ziemniaczanej. Pozostałe ciasto trzemy na wierzchu,
- Pieczemy w 190 stopniach przez 30-40 min.
- Można przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Korzystałam z tego przepisu.
SMACZNEGO !!
Mmm, pysznie wygląda to ciacho :)
OdpowiedzUsuń