Przejdź do głównej zawartości

Ciasto budyniowe z malinami

Maliny- jak dla mnie najlepsze owoce na świecie. Oprócz walorów smakowych mają również walory zdrowotne. Owoce maliny działają uspokajająco, a żelazo i miedź w nim zawarty pomaga w leczeniu anemii. Oprócz tego hamuje rozwój bakterii jelitowych, zmniejszając biegunkę i wzdęcia. Samo ciasto bardzo delikatne, nie za słodkie, a maliny dodają smaku lata. Jak dla mniej jeśli ktoś lubi może dodać innych owoców leśnych, i wyjdzie również bardzo smaczny.



Składniki:
( blacha o wymiarach 30x25)

Składniki na ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki pszennej, 
  • 1/2 szklanki krupczatki ( nie koniecznie, ale jeśli nie dodajemy, musimy dodać więcej maki pszennej o taką sama wartość)
  • 250 g masła zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
Składniki na piankę budyniową:
  • 5 białek
  • szklanka drobnego cukru
  • 2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego 2 x 40 g
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • maliny ok. 300 g 
Sposób wykonania:

  1.  Masło musi być zimne, kroimy je w kostkę i dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy jajko, cukier puder, proszek do pieczenia i żółtka, ugniatamy tylko do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części jedna większą, tak żeby wystarczyło na spód i druga mniejsza na kruszonkę.
  2. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, lub do zamrażarki na ok. 2h.
  3. Blachę wykładamy papierem, lub smarujemy masłem i wysypujemy odrobina bułki tartej.
  4. Większą część ciasta trzemy na tarce o dużych oczkach, rozprowadzamy po dnie i lekko przyklepujemy.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wkładamy ciasto na ok 15-20 min do uzyskania złotego koloru. Ciasto studzimy.
  6. Po chwili zabieramy się do robienia pianki budyniowej. Gdyż należy ją położyć na zimny spód.  Białka ubijać  z cukrem dodawanym po kilka łyżek ( na najwyższych obrotach). Po wyczerpaniu cukru dodajemy stopniowo proszek budyniowy- ucieramy do zupełnego połączenia składników. Olej wlewamy delikatnie do masy ciągle miksujemy. 
  7. Naszą masę wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i układamy maliny. Mogą być również mrożone, ale polecam wówczas je obtoczyć w mące ziemniaczanej. Pozostałe ciasto trzemy na  wierzchu, 
  8. Pieczemy w 190 stopniach przez 30-40 min. 
  9. Można przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Korzystałam z tego przepisu
SMACZNEGO !!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Sernik Twix

Musze przyznać, że jest on bardzo słodkim a zarazem wyjątkowo prostym sernikiem. Sama masa serowa nie jest zbytnio słodka, ale maska krówkowa i mleczna czekolada zdecydowanie nadrabiają. Sernik jadłam i robiłam jeszcze z moim mentorem kulinarnym i stąd też mam przepis.  Jeśli chcecie sięgnąć do oryginału znajdziecie go  tutaj.  Ja trochę powiększyłam porcję, gdyż bałam się, że nie starczy i nie pomyliłam się, sernik znikł w jedne dzień.  Składniki: (tortownica o średnicy 23cm) Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 800 g twarogu 300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 duże jajka 1 białko  1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo: 400 g masy krówkowej 200 g czekolady mlecznej łyżka oliwy  Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko,...