Z okazji naszego Irlandzkiego weekendu, postanowiliśmy wspólnie zrobić Irlandzkie potrawy. Chyba każdy się zgodzi, że z tą zieloną wyspą kojarzy się piwo Guinness. Piwo to produkowane jest na z: jęczmienia, wody, chmielu i drożdży. Oryginalny kolor oraz wyrazisty, słodko-gorzki smak zawdzięcza dodatkowi palonego słodu jęczmiennego. Gęsta, kremowa piana, z której słynie Guinness, powstaje dzięki napełnianiu beczek mieszaniną dwutlenku węgla i azotu – wpychają one trunek, nadając pianie trwałość . Ciekawostką jest również to, że piwo to zawiera dużo mniej kalorii niż piwo jasne bo 190 kcal/ 0,5l.
Składniki:
(3 duże porcje, lub 4 małe- np. w kieliszkach do wina)
- 4 dużych żółtek
- 0,5 szklanka cukru
- 250 ml Guinnessa
- 500 ml śmietany 30 lub 36%
- 100 g gorzkiej czekolady (70-72% kakao)
- W dużej misce utrzeć żółtka z cukrem.
- Połowę Guinnessa (ok. 7/8 szklanki) wlać do garnka, dodać szklankę śmietany i podgrzewać na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia, kiedy pojawią się pierwsze bąbelki na powierzchni. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia się czekolady. Przestudzić, jednak nie musi być zimne.
- Powoli wlewać masę czekoladową do mieszaniny jaj, cały czas mieszając, żeby jajka się nie zważyły. Wstawić z powrotem na średni ogień na ok. 15 minut, stale mieszać, aż do zgęstnienia masy.
- Masę czekoladową wlać do miksera i miksować na wysokich obrotach przez ok. 1 minutę. Wlać do szklanek, pozostawiając od góry ok. 1 cm wolnego miejsca. Przykryć folią i włożyć do lodówki, żeby się schłodziło( ok 1h)
- W międzyczasie wlać pozostałego Guinnessa do garnuszka i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia, aż piwo zredukuje się do 1 łyżeczki. Przelać uzyskany syrop do małej miseczki, żeby ostygł.
- Ubić śmietanę na sztywno. Dodać syrop z Guinnessa i ubijać razem, aż do połączenia (Nie przebij śmietany !!!)
- Przełożyć bitą śmietanę do szklanek z puddingiem. Deser można na koniec posypać startą czekoladą lub kakao.
Korzystała z tego przepisu.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz