Co to jest kaszotto pisałam wcześniej, przyszedł teraz czas na odkrycie właściwości jarmużu. Jarmuż jest odmianą kapusty, a jego liście skrywają bardzo dużą ilość białka, błonnika, witamin C i K ale nie tylko , a także wapń potas i sulforafan- silny przeciwutleniacz antynowotworowy, chroni on również przed rakiem prostaty, płuc i jelita grubego. Bardzo ważne jest to, że jarmuż podobnie jak brokuły powinien być gotowany 2-3 min i najlepiej na parze.
Składniki:
(4 porcje)
- pęczak ok. 150 g
- cebula
- 200 g jarmużu
- jedna podwójna pierś z kurczaka( opcjonalnie)
- 250 g pieczarek ( ok 15 sztuk)
- 1 litr bulionu
- białe wino wytrawne 250 ml
- 4-5 łyżki parmezanu
- 2 łyżki, zimne masła
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz - do smaku
- łyżeczka ostrej papryki
Sposób przygotowania:
- Jarmuż pokrój na małe kawałki, obgotuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Odlej, przelej zimną wodą i dokładnie osusz.
- Pieczarki pokrój w talarki, usmaż na złoto na oleju, przypraw solą i pieprzem. Przełóż do miseczki, odstaw.
- Kurczaka pokroić w kostkę przyprawić solą, pieprzem i ostra papryką usmażyć na patelni i odstawić.
- Na dużą patelnię wlej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę.
- Dodaj kaszę, dokładnie wymieszaj. Wlej wino, odparuj (gotuj na małym ogniu 2-3 minuty).
- Dolej ½ szklanki ciepłego bulionu, wymieszaj. Gdy kasza wchłonie cały płyn, dolej kolejną porcję bulionu. Powtarzaj, aż kasza uzyska kremową konsystencję, nie będzie przy tym rozgotowana (ok. 20-30 min). Wymieszaj z grzybami i jarmużem. Dodać kurczaka. Zdejmij z ognia i dodaj parmezan oraz zimne masło. Ewentualnie dopraw do smaku.
Korzystałam z tego przepisu.
SMACZNEGO !!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń