Przejdź do głównej zawartości

Knedle z truskawkami

Truskawki-  Ponieważ nie pisałam jeszcze nic o truskawkach, postanowiłam przy okazji tego przepisu napisać to co najważniejsze. Są oczywiście źródłem witaminy C, B, A i E. Truskawki są również moczopędne. Zawarte w nich minerały wpływają korzystnie na włosy i cerę, dodając jej blasku i nawilżenia. Oczywiście jak w każdym owocu i warzywie znajduje się cenny dla odchudzających się osób błonnik. Same knedle robiłam pierwszy raz i pierwszy raz jadłam. Jak dla mnie smakują trochę jak kluski z sera. 


Składniki:
( wychodzi ok. 12 sztuk)
  • 250g białego sera
  • 2 łyżki cukru 
  • 12 małych truskawek
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki mąki 
  • szczypta soli
  • 1 jajko
Polewa:
  • 6 łyżek masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki bułki tartej 
Sposób wykonania:

  1. Ser rozgniatamy najlepiej widelcem. Dodać sól, jajko a następnie dodawać mąkę i mieszać wszystko łyżką drewnianą. Wlać roztopione masło i dobrze wymieszać.Jeśli ciasto będzie za luźne dodać jeszcze mąki, oczywiście stopniowo po łyżce. Ja zdecydowanie musiałam dodać mąki ok 2 łyżki.
  2. Okryć folią i schłodzić przez minimum 2 godziny. W tym czasie najlepiej zająć się truskawkami. Umyć i obsypać cukrem. 
  3.  Z ciasta Ciasto mały placuszek i otoczamy nim truskawkę. Polecam obsypać sobie ręce mąką, ponieważ jest to dość klejące ciasto. A nasze kuleczki najlepiej odkładać na deskę również posypaną mąką. 
  4. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie- do wypłynięcia a następnie jeszcze 8-10 minut. 
  5. Jeśli chodzi o polewę, można ją robić ale nie trzeba Dodaje ona naszym knedlą dużo słodyczy. Aby ją przygotować należy rozpuścić w garnuszku masło, dodać cukier, wsypać bułkę i całość podsmażyć razem do zarumienienia. Polać knedle. 
Korzystałam z tego przepisu.

SMACZNEGO!! 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Sernik Twix

Musze przyznać, że jest on bardzo słodkim a zarazem wyjątkowo prostym sernikiem. Sama masa serowa nie jest zbytnio słodka, ale maska krówkowa i mleczna czekolada zdecydowanie nadrabiają. Sernik jadłam i robiłam jeszcze z moim mentorem kulinarnym i stąd też mam przepis.  Jeśli chcecie sięgnąć do oryginału znajdziecie go  tutaj.  Ja trochę powiększyłam porcję, gdyż bałam się, że nie starczy i nie pomyliłam się, sernik znikł w jedne dzień.  Składniki: (tortownica o średnicy 23cm) Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 800 g twarogu 300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 duże jajka 1 białko  1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo: 400 g masy krówkowej 200 g czekolady mlecznej łyżka oliwy  Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko,...