Truskawki- Ponieważ nie pisałam jeszcze nic o truskawkach, postanowiłam przy okazji tego przepisu napisać to co najważniejsze. Są oczywiście źródłem witaminy C, B, A i E. Truskawki są również moczopędne. Zawarte w nich minerały wpływają korzystnie na włosy i cerę, dodając jej blasku i nawilżenia. Oczywiście jak w każdym owocu i warzywie znajduje się cenny dla odchudzających się osób błonnik. Same knedle robiłam pierwszy raz i pierwszy raz jadłam. Jak dla mnie smakują trochę jak kluski z sera.
Składniki:
( wychodzi ok. 12 sztuk)
- 250g białego sera
- 2 łyżki cukru
- 12 małych truskawek
- 2 łyżki roztopionego masła
- 3/4 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 jajko
- 6 łyżek masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki bułki tartej
Sposób wykonania:
- Ser rozgniatamy najlepiej widelcem. Dodać sól, jajko a następnie dodawać mąkę i mieszać wszystko łyżką drewnianą. Wlać roztopione masło i dobrze wymieszać.Jeśli ciasto będzie za luźne dodać jeszcze mąki, oczywiście stopniowo po łyżce. Ja zdecydowanie musiałam dodać mąki ok 2 łyżki.
- Okryć folią i schłodzić przez minimum 2 godziny. W tym czasie najlepiej zająć się truskawkami. Umyć i obsypać cukrem.
- Z ciasta Ciasto mały placuszek i otoczamy nim truskawkę. Polecam obsypać sobie ręce mąką, ponieważ jest to dość klejące ciasto. A nasze kuleczki najlepiej odkładać na deskę również posypaną mąką.
- Gotować we wrzącej, osolonej wodzie- do wypłynięcia a następnie jeszcze 8-10 minut.
- Jeśli chodzi o polewę, można ją robić ale nie trzeba Dodaje ona naszym knedlą dużo słodyczy. Aby ją przygotować należy rozpuścić w garnuszku masło, dodać cukier, wsypać bułkę i całość podsmażyć razem do zarumienienia. Polać knedle.
Korzystałam z tego przepisu.
SMACZNEGO!!
Komentarze
Prześlij komentarz