Przejdź do głównej zawartości

Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Suszone pomidory- Wydawać by się mogło, że przetworzone pomidory pozbawione są właściwości zdrowotnych. Tak się dzieje z większością warzyw i owoców, jednak nie z pomidorami. Okazuje się, że suszone pomidory, mają znacznie więcej likopenu oraz witaminy C niż świeży odpowiednik tego owocu. Jeśli pomidory są w oliwie, to pamiętajmy, żeby sprawdzić co to za oliwa, oczywiście najlepsza to oliwa z oliwek. A przed dodaniem do potrawy zawsze osuszamy je z nadmiaru oleju, chyba ze inaczej jest napisane w przepisie. 


Składniki:
(4 osób)
  •  3 kulki mozzarelli 
  • makaron lasagne ok. 9 płatów
  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • cebula, 
  • mięso mielone ok. 500 g
  • 2 puszki pomidorów pelati
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka bazylii 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 40 gram masła
  • mąka pszenna 60 g
  • mleko 300 ml 
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • sól i pieprz 
Sposób wykonania:

Sos boloński:
  1. Cebule obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę, a następnie wsypujemy tam cebule. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso i smarzymy przez 20 min.
  2. Następnie dodajemy sos z pomidorów, a same pomidory rozgniatamy widelcem i dopiero dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy liść laurowy, zioła prowansalskie, bazylie, sól oraz pieprz. Całość często mieszamy i rozgniatamy pomidory. Gotujemy ok. 20-30 min. 
Sos beszamelowy:
  1. W garnku podgrzewamy mleko, tak żeby było gorące, ale się nie zagotowało.
  2. Do innego garnka wkładamy masło, gdy się rozpuści dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Następnie ciągle mieszając wlewamy jednym stróżykiem mleko. W sosie nie może być grudek, dlatego najlepiej mieszać trzepaczką. Jeśli sos będzie za gęsty dodajemy odrobinę mleka. 
  3. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Układanie Lasagne:

  1. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy pierwszą warstwę sosu bolońskiego, 3 płaty lasagne, następnie za pomocą szpatułki wykładamy warstwę sosu beszamelowego, część suszonych pomidorów, warstwę mozzarelli, ponownie sos boloński, 3 płaty lasagne, sos beszamelowy i suszone pomidory, ponownie sos boloński, 3 płaty lasagne i sos beszamelowy. Na samej górze układamy plasterki mozzarelli.
  2. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C, na środkową kratkę, na mniej więcej 25 minut (sprawdzamy po 20 minutach).
Korzystałam z przepisu z kuchnia Lidla.

SMACZNEGO !!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polędwiczki z indyka w sosie kurkowym

Sezon grzybowy prawie rozpoczęty, jednak jeśli chodzi o kurki to są już dostępne od miesiąca. Wiec czemu by nie spróbować ulubionego dania tylko z innym dodatkiem głównym, tak powstały właśnie polędwiczki w sosie kurkowym. Zapach jaki roznosi się po kuchni mówi sam za siebie. Musze powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Polecam wszystkim bardzo serdecznie. Składniki: 400-500 g polędwicy z indyka 500 g kurek  250 ml śmietany 12% 1/3 szklanki mleka  cebula  2 łyżki masła  2 łyżki oliwy  sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania: Polędwice pokroić na plastry ok 5 cm grubości, włożyć do woreczka i delikatnie rozbić. Następnie oprószyć solą i pieprzem, aby zmiękły. Odstawić na parę minut.  W tym czasie obrać kurki, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać dodać łyżkę masła plus łyżka oliwy. Dodać cebulę, chwile podsmażać, następnie dodajemy kurki. Czekamy aż woda wyparuję, od czasu do...

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak- Co zrobić, aby szpianak zachował piekny zielony kolor ?? Jedym sposobe, jest włóż  go do miski z zimna wodą i przemieszaj, następnie dodac do potraw. Kolejnym sposobem jest zamoczyć je w wodzie z lodem, a następnie bardzo dokładnie osuszyć tak przygotowany najlepiej nadaje się do sałatek. Szpinak najlepiej przechować w laodówce owiniętego w mokry ręcznik, dziekie temu nie zwiędnie.  Składniki: (ok. 10 sztuk naaleśników) Składniki potrzebne do przygotowatnie naleśników ( jajko, mleko, maka, szczypta soli) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku średniej wielkości cebula 200g bałego sera sól pieprz do smaku  ok 100 ml kwaśnej śmietany  2 łyzki masła Sposób wykonania: cebule smażymy na maśle następnie dodajemy szpinak ( może też być mrożony) i czekamy aż odparuje cała woda dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, doprawiamy i smażymy  jeszcze ok 2 min   Do osobnej miski wkałdamy biały ser i śmietanę przyprawiamy solą i...

Sernik Twix

Musze przyznać, że jest on bardzo słodkim a zarazem wyjątkowo prostym sernikiem. Sama masa serowa nie jest zbytnio słodka, ale maska krówkowa i mleczna czekolada zdecydowanie nadrabiają. Sernik jadłam i robiłam jeszcze z moim mentorem kulinarnym i stąd też mam przepis.  Jeśli chcecie sięgnąć do oryginału znajdziecie go  tutaj.  Ja trochę powiększyłam porcję, gdyż bałam się, że nie starczy i nie pomyliłam się, sernik znikł w jedne dzień.  Składniki: (tortownica o średnicy 23cm) Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 800 g twarogu 300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 duże jajka 1 białko  1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Dodatkowo: 400 g masy krówkowej 200 g czekolady mlecznej łyżka oliwy  Sposób wykonania: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko,...