Ser ricotta- jednym ze składników nadzienia prócz szpinaku jest ser ricotta. Naturalnym składnikowe ricotty jest albumina i globulina, czyli białka o bardzo wysokiej wartości odżywcze. Oprócz tego że jest bardzo korzystny dla sportowców, gdyż działa jak odżywka, to również inna zaletą jest, że podnosi on poziom antyutleniaczy występujących w organizmie człowieka. Serek zawiera bardzo niski poziom tłuszczu, dlatego jest polecany dla osób dbających o figurę.
Składniki:
(ok 15 sztuk)
- ciasto francuskie
- 200g świeżego szpinaku
- 100g serka fety
- 100g serka ricotta
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- Szpinak płuczemy, obieramy z grubszych łodyżek i odrobinę siekamy. Na rozgrzanej patelni topimy masło i wrzucamy szpinak. Zostawiamy go od czasu do czasu mieszając na patelni. Kiedy liście zwiędną dodajemy posiekany czosnek. I pozostawiamy go jeszcze z 5 min.
- Szpinak odsączamy z wody i wrzucamy do miski dodajemy pokruszony ser fata, oraz ricotte. Wszystko mieszamy razem doprawiamy gałką muszkatołową oraz sola i pieprzem jeśli trzeba. Pamiętajmy ze ser feta jest słony.
- Ciasto kroimy na kwadraty, Nadziewamy farszem i zlepiamy pierożki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pierożki układamy na papierze i wkładamy do piekarnika na 20 min.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz