Wiele razy robiłam już placki ziemniaczane, ale nie sądziłam ze dodanie do nich łyżki jogurtu spowoduje taką zmianę. Wyszły idealnie. Ziemniaki, o nich już troszkę pisałam ale przy tej okazji chciałam przypomnieć że są lekkostrawne, a zawarte w nich związki odżywcze łatwo się przyswajalne. Obfitują w potas, który obniża ciśnienie krwi, oraz magnez który jest budulcem zębów i kości, dużą zaleta magnezu jest również to, że poprawiają przemianę materii.
Składniki:
( ok. 15 sztuk)
- 1 kg ziemniaków
- cebula
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnek (opcjonalnie)
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- łyżka jogurtu lub kwaśnej śmietany.
- Ziemniaki obrać. Następnie ścieram je na tarce lub w robocie kuchennym na drobne wiórki.
- Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć.
- Jajka roztrzepać, dodać mąkę i wymieszać do jajecznej masy dodać odcedzone ziemniaki. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki odlać delikatnie sok, zostawiając na dnie mąkę ziemniaczaną. Mąkę tę dodać do masy.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać jogurt.
- Smażyć na złoty kolor. Sposób smażenia placków zależy od upodobań – jedni lubią placki małe i grubsze, inni cieńsze „z koronką” czyli cieniutkim, chrupiącym brzegiem. Kształt placków zależy oczywiście od sposobu nałożenia masy na patelnię.
- Placki można podawać jak kto lubi ze zwykłym jogurtem, sosem pieczarkowym lub jak ja to zrobiłam tym razem sosem pomidorowym.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz