Szałwia - stosowana do potraw uwydatnia smaku. Ta aromatyczna przyprawa dodana do tłustych i wzdymających potraw czyni ja lżej strawne. Pobudza wydzielanie żółci i soków żołądkowych co powoduje ułatwienie wchłanianie i trawienie potraw. Potrawa ta jest kolejną regionalną potrawą Irlandzką. Jest regionalna, gdyż w składzie znajduje się cydr, czyli jeden z ulubionych napojów irlandzkich. Do potrawy bardzo dobrze pasują pieczone ziemniaczki np takie z ziołami.
Składniki:
( dla 4 osób)
- 30 g masła
- 2 łyżki oliwy
- 4 kawałki mięsa wieprzowego
- sól, pieprz
- 3 jabłka
- 200 ml cydru
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 4 łyżeczki świeżej lub suszonej szałwii.
Sposób wykonania:
- Masło z oliwą rozgrzej na dużej patelni. Kiedy masło się rozpuści układamy osolone i opieprzone z każdej strony kawałki mięsa. Obsmażamy z każdej strony ok 2-3 min aż uzyskamy złotawy kolor pod spodem.
- Jabłka obieramy i kroimy na plasterki i otaczamy nim wieprzowinę. Gotujemy razem ok 5 min. mieszając i przewracając od czasu do czasu mięso. Jabłka powinny mieć złoty kolor i być miękkie.
- Cydr wymieszaj razem ze śmietaną i szałwią. dodaj do mięsa. zagotuj, aż pojawią się bąbelki, ok 5-6 aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw sola i pieprzem do smaku.
- Najlepiej podawaj z pieczonymi lub smażonymi ziemniaczkami i cebulą i np. z czerwona kapustą lub surówką.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz