Gruszka- może nie przedstawiam tu zbyt zdrowej wersji gruszek, ale ogólnie rzecz ujmując, ciasta ogólnie nie należą do zdrowych przekąsek. Co jednak mam zrobić skoro bardzo lubię piec takie smakołyki. Jedną z ciekawostek dotyczących gruszek jest to, że lepiej kupować te twardsze, ponieważ z czasem gdy bardziej dojrzewają zawierają więcej cukru, a mniej pektyny i kwasów owocowych.
Składniki:
( forma do tarty o średnicy ok. 29 cm)
( forma do tarty o średnicy ok. 29 cm)
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- łyżeczka śmietany
- 100 g masła
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru pudru
Nadzienie: - 2 gruszki
- 2 jabłka
- 2 łyżeczki masła
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
- Mąkę z cukrem pudrem siekamy z zimnym masłem, dodajemy następnie 2 jajka, śmietanę ( najlepiej zimną)i szczyptę soli.Wszystko razem zagniatamy i wstawiamy do lodówki na ok 1h lub do zamrażarki na ok 30-40 min.
- W tym czasie jabłka i gruszki obieramy i kroimy na drobne plasterki.
- Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy cukier, jak cukier zbrązowieje dodajemy stopniowo gruszki i jabłka, a następnie miód. Po dodaniu gruszek karmel może się skleić, należy go rozpuścić do końca, ciągle mieszając nasze jabłka i gruszki. Kiedy już będą w całości pokryte odstawiamy do ostygnięcia.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i układamy w naszej formie, którą wcześniej smarujemy masłem. Nakłuwamy widelcem nasza formę i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min aż zbrązowieje.
- Po tym czasie nakładamy nasz farsz, a na koniec wylewamy karmel. Jeśli zostaną ci skrawki ciasta nie możesz ułożyć na wierzchu ciasta. Tak przygotowaną tartę wstawiamy na ok 15-20 min do piekarnika. Sprawdzając czy się nie przypala na bokach.
SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz